latinica  ћирилица
08/04/2024 |  19:42 ⇒ 09/04/2024 | 07:24 | Autor: RTRS

Neuspjela briselska ofanziva Denisa Bećirovića (VIDEO)

Odluka o članstvu BiH u NATO-u je na narodima koji u njoj žive i političkom rukovodstvu koje ih predstavlja - jasno je rekao u Briselu generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg nakon sastanka sa bošnjačkim članom Predsjedništva Denisom Bećirevićem. Time je potvrdio stav rukovodstva Republike Srpske koje se protivi integraciji ali je spremna na saradnju sa NATO, kaže zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović. Ministru odbrane Zukanu Helezu još jednom je ponovio da dogovoreni Program reformi, koji je Predsjedništvo usvojilo 2019, saradnja sa NATO ne prejudicira eventualno članstvo.
Bećirović i Stoltenberg u sjedištu NATO-a (Foto:  EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Bećirović i Stoltenberg u sjedištu NATO-a (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Nije uspjela ofanziva bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića u Briselu. Na prijedlog NATO-u da pozovu BiH u članstvo jer navodno većina građana to želi, dobio je odgovor generallnog sekretara Alijanse Јensa Stoltenberga da je odluka o potencijalnim integracijama na narodima i rukovodstvu u zemlji.

Bećirović je predložio Stoltenbergu da pošalje BiH konačni poziv u NATO i da obnove prisustvo u vojnim bazama u BiH.ž

Međutim, generalni sekretar NATO-a ističe da je odluka o članstvu BiH u NATO na narodima koji u njoj žive i političkom rukovodstvu koje ih predstavlja.

- Potrebno je da postoji želja kod naroda i političkog rukovodstva, a to nije na meni da odlučim već na BiH. Moramo da shvatimo da, iako se članstvo neće desiti sutra, napori ka članstvu će jačati BiH kao stabilnu državu - pojasnio je Stoltenberg.

Više puta ponovljen stav da saradnja sa NATO-om ne prejudicira članstvo, vrijedi, kako za Bećirovića, tako i za ministra odbrane Zukana Heleza koji od početka mandata zagovara integraciju u taj vojni savez iako se Republika Srpska, tome protivi i insistira na neutralnosti.

Pozivnicu za NATO Helez očekuje na sjednici Parlamentarne skupštine NATO, u maju ove godine u Sofiji.

- Raduje me što su naš rad i napredak primijetili iz NATO saveza i već na proljećnom zasijedanju imaćemo kandidatski status. To je nešto novo što se uvodi i to je korak pred članstvo u NATO savezu - naglasio je Helez.

Gojko Knežević, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH ističe da je u zadnjem izvještaju generalnog sekretara NATO-a za 2023. koji je objavljen sredinom marta, konstatovano da je BiH intezivirala saradnju sa NATO-om, ali da je u Programu reformi navedeno da to u konačnici ne prejudicira pitanje članstva.

Za razliku od evropskog puta, u BiH nema konsenzusa o NATO integracijama. Teško ratno iskustvo sa bombardovanjem i Rezolucija Narodne skupštine obavezuje rukovodstvo Republike Srpske i njene predstavnike u zajedničkim institucijama da istraju na politici: saradnja da, integracije u NATO ne.

- Rekao bih da su poruke iz NATO-a više nego korektne. I sami su rekli da Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO savezu i da je to pitanje o kojem se treba razgovarati u BiH. Nama u BiH je jasno, Srpska i srpski narod ne podržavaju NATO članstvo, ali podržavamo NATO saradnju - istakao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Komentarišući najave Zukana Heleza o dobijanju kandidatskog statusa kao koraku ka članstvu u NATO-u, Goganović je rekao da Helez, ako ne poštuje Republiku Srpsku i stavove srpskog naroda koji se tome protivi, treba da poštuje NATO koji je jasno rekao da saradnja ne prejudicira članstvo i da je to tema kojoj treba da razgovaraju domaći političari u BiH.