latinica  ћирилица
08/04/2024 |  19:42 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

U Bijeljini obilježen Svjetski dan Roma (VIDEO)

Najbrojnija romska zajednica na području Republike Srpske je u Bijeljini, gdje je u Centru za kulturu održano takmičenje učenika osnovnih škola sa 12 kratkih filmova o romskoj kulturi.
U Bijeljini obilježen Svjetski dan Roma (Foto: Facebook/Otaharin) -
U Bijeljini obilježen Svjetski dan Roma (Foto: Facebook/Otaharin)

Svjetski dan Roma obilježio je Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja "Otaharin" prikazivanjem video-materijala koji su pripremili učenici devetih razreda osnovnih škola sa područja grada, dok su učenici od prvog do osmog razreda pripremili likovne i literarne radove.

Bijeljinski osnovci pokušali su da kroz kratke filmove prikažu različite aspekte romske tradicije i običaja, kako bi uticali na suzbijanje diskriminacije.

Udruženje "Otaharin" kroz širi projekat dugi niz godina radi na socijalnoj uključenosti Roma.

- Projekat obuhvata pet oblasti. To su zapošljavanje, obrazovanje, pristup javnim uslugama, zatim izgradnja romske zajednice i naravno svijest javnosti - istakla je Dragana Nešković iz Udruženja "Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin".

Upravo su ovo i najveći izazovi sa kojima se suočavaju Romi. Zato je potrebno da se sve institucije udruže kako bi se poboljšao njihov status u društvu.