latinica  ћирилица
08/04/2024 |  19:42 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Mađari ulaze u realizaciju velikih energetskih projekata u Srpskoj (VIDEO)

Nakon otvaranja političkih i diplomatskih puteva između Republike Srpske i Mađarske počinje i realizacija projekata u oblasti energetike, trgovine, poljoprivrede. Iza dva važna energetska projekta, Vjetroelektrane "Hrgud" i Solarne elektrane "Trebinje 1", stala je država Mađarska. Izgradnjom bi, domaćem elektroprivrednom sistemu, trebalo da donesu novih 133 megavata instalisane snage obnovljivih izvora energije.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

Vjetroelektrana "Hrgud" čeka na realizaciju od 2017.godine, urađena je nova studija, povećana instalisana snaga. Trebalo je da se finasira novcem njemačke KFV banke. Ništa nije urađeno, a rok ističe 15. maja. U toku su nova geološka istraživanja za buduće stope vjetro stubova.

- Tog momenta otvoren je nama put, Elektroprivredi, da možemo da idemo u završnu fazu i da radimo, da idemo sa IPS ugovorom - rekao je Јovica Vlatković, izvršni direktor za investicije MH Elektroprivreda Republike Srpske.

Drugi značajan projekat je Solarna elektrana "Trebinje 1", instalisane snage 73 megavata za koju je zainteresovan mađarski partner. I njen koncesionar je Elektroprivreda Republike Srpske.

- Taj projekat je u fazi izrade. Tamo već postoje i projekti "Trebinje 2" i"Trebinje 3" - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva.

Nedavni ekonomski forum u Banjaluci potvrdio je razumijevanje i iskrenu volju za saradnju i na drugim projektima "zelene" energije. Tranzicija ne može da čeka.

- Nema uglja za sto godina, ima ga za nekoliko decenija. Moraće se stvoriti alternativni izvori, zato je važno da ne zaustavljamo projekte - poručio je Luka Petrović, direktor MH Elektroprivreda Republike Srpske.

Da je otvoreno novo poglavlje saradnje, potvrdili su i ekonomisti. Važnija je utoliko što je Mađarska članica EU, ima čvrsto definisanu nacionalnu ekonomsku politiku. A to bi trebalo da doprinese ekonomskom razvoju Srpske.

- Svako punjenje budžeta stvara određenu vrstu nezavisnosti i suvereniteta, kroz javnu potrošnju novac će doći do svakog pojedinca. Onoga momenta kada država potpisuje kvalitetne ugovore, kada imao kvalitetne investicije, prosto benefiti dolaze sa svih strana - tvrdi ekonomista Bojan Lučić.

Mađarska je najavila podršku od 140 miliona evra za tri projekta. Način realizacije biće dogovoren.