latinica  ћирилица
08/04/2024 |  20:07 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Vremenske prilike idu na ruku poljoprivrednicima (VIDEO)

Klimatski uslovi idu na ruku poljoprivrednicima da obave sjetvu kukuruza i soje. Dok je u Semberiji zbog nedostatka vlage u zemljištu zasijano više od polovine oranica, u Lijevče polju tek je počela. Procjenjuje se da će ovog proljeća pod najvažnijim ratarskim i povrtarskim kulturama u Srpskoj biti 170.000 hektara.
Sjetva kukuruza - Foto: RTRS
Sjetva kukuruzaFoto: RTRS

U Semberiji je kukuruzom zasijana polovina od planiranih 26.442 hektara. Zbog deficita vlage sjeme je zasijano dublje.

- Sjetvu obavljamo na dubinu do pet centimetara. U donjim slojevima postoji određena količina vlage tako da pravimo određeni kontakt sjemena sa vlagom - kaže Dražen Јović iz PD Semberija.

Za razliku od Semberije u Lijevče polju ima dovoljno vlage u sjetvenom sloju, ali su ratari strahujući od mrazeva tek krenuli sa sjetvom. Zasijano je svega dva odsto.

- Nekada su stari ljudi znali lijepo gledaju hrastove i kad vide da hrast kreće list ide se kukuruz sijati. Normalno da smo mi sad gledamo temperaturu zemlje a ima dovoljno temreprature i ne moramo se plašiti za ovo vrijeme sjetve - kaže
Đuro Cvijić iz Kladara kod Srpca.

Troškovi obrade , đubrenja, sjetve i zaštite kukuruza su i više od dvije hiljade maraka po hektaru. Većina sije za vlastite potrebe. Oni koji siju za prodaju,nezadovoljni cijenom još čuvaju prošlogodišnji rod.

Sjemenski kukuruz u prosjeku je skuplji za šest odsto u odnosu na lani, a mineralna đubriva jeftinija za 30-45 odsto, niža je i cijena dizel goriva pa će biti biti veći efekti mjera kojima Ministarstvo podržava poljoprivrednike.

- 80 pfeniga smo dali za gorivo, to je pet pfeniga više u odnosu na prethodnu godinu. Dali smo povećanje kad su u pitanju uljarice sa 300 na 400 KM po hektaru, kako bismo omasovili što više tu proizvodnju i dali smo podršku za organsku proizvodnju koja će biti 600 maraka po hektaru, istakao je Saša Lalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ministarstvo će sa 60 odsto subvencionisati polisu osiguranja, a za ove namjene predviđena su i sredstva u budžetima mnogih lokalnih zajednica, pa će poljoprivrednici imati troškove svega 20 do 30 odsto.