latinica  ћирилица
08/04/2024 |  20:24 | Autor: RTRS

Prijedor: Promovisana "Knjiga iz tišine" autorke Tanje Tuleković

U prijedorskoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" promovisano je djelo "Knjiga iz tišine", autorke Tanje Tuleković. Knjiga govori o stradanjima srpskog stanovništa u dubičkom selu Međeđa, za vrijeme Nezavisne države Hrvatske.
Promocija knjige "Knjiga iz tišine" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Knjiga iz tišine"Foto: RTRS

- Knjiga iz tišine je suština pravog istraživanja. Knjiga koja je napisana u odsustvu velikog broja istorijskih izvora pa sam to nadomjestila tako što sam prikupljala usmena svjedočanstva preživjelih Јasenovačkih logoraša i upravo je to taj metod koji koristi sve više institucija koje sa bave ovom temom u svijetu, jer je to spona koja nam odaje tu empatiju prema stradanju - priča Tanja Tuleković, direoktorka ЈU Spomen-područje "Donja Gradina".

Ona je dodala da je "Knjiga iz tišine" jako dobro prošla i kod posjetilaca i kod stručnih saradnika jer je napiana prihvatljivim jezikom, prikazani su istorijski dokumenti koji dokumentuju sam zločin.

- Moram da kažem da je poseban značaj istraživanja nekih mikrolokaliteta, jer svi smo fokusirani na Јasenovac i stradanje u Јasenovcu, dok su nekako zaspostavljena ta sela. Stradanje je teror na kućnom pragu gdje su mnogi ljudi ubijeni u direktnom teroru - priča Dejan Motl viši kustos, istoričar ЈU Spomen-područje "Donja Gradina".

"Knjiga iz tišine" napisana je 2012. godine, da bi 2018. godine izšalo drugo dopunjeno izdanje u kojem je uvršteno 80 novih stradalih civila iz sela Međeđa.