latinica  ћирилица
08/04/2024 |  22:15 ⇒ 09/04/2024 | 07:24 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Mađarska razumije borbu Srpske za opstankom - stižu projekti od velikog značaja (VIDEO)

Da je Mađarska veliki prijatelj Republici Srpskoj, te da razumije našu borbu za opstankom, još jednom je potvrdila za našu emisiju Drugi ugao, ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

- Mađarska dobro razumije stanje u Srpskoj. Ako se sjećate projekata, od kojih je Njemačka odustala, onda vidimo da je Mađarska odmah pokazala interesovanje za iste - navodi Vidovićeva.

Kako ona dodaje, tri značajna projekta kreću uskoro sa realizacijom.

- Takođe ogroman broj privrednika iz Mađarske, boravio je u Srpskoj, a očekuje se da će i privrednici iz Srpske moći ubrzo da borave u Mađarskoj - navodi Vidovićeva.

Kada je riječ o mehanizaciji koja dolazi kroz projekat pomoći poljoprivrednicima Srpske, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić navodi da je to nesvakidašnji projekat, te da dogovor kao takav, nemaju državnici u okruženju.

- Mađarska je jedan od lidera, kada je riječ i o privredi. U toku je realizacija drugog dijela projekta poljoprivredne mehanizacije, te se do juna očekuje izvršenje realizacije tog projekta - navodi Minić.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda jedan je od projekata koje je Vlada Mađarske podržala.

- Ovo je veoma bitna kapitalna investicija, kako za Gradišku, rijeku Savu, tako i za uopšteno zaštitiu životne sredine - naveo je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Adžić navodi da izgradnjom tog projekta, ostvaruju se bolji uslovi, kako za domaće, tako i za strane investitore, koji žele da ulažu u Srpsku.

Izvršni direktor za razvoj i investicije u Elektroprivredi Republike Srpske Јovica Vlatković ističe da su projekti, u saradnji sa Vladom Mađarske, od velikog značaja za Elektroprivredu Srpske.

- Naša je obaveza je da centrale projekata budu iz obnovljivih izvora, što je Mađarska, kao veoma značajan partner i prepoznala - navodi Vlatković.

Dodaje, da će se na "Vjetroparku" Hrguda, izraditi nova i modernija oprema, čija se vrijednost procijenjuje na pet miliona evra.

Kada je riječ o drugom projektu, solarnoj elektrani, koja se gradi se na Zubačkom platou, Vlatković ističe, da se ovaj projekat procijenjuje na 85 miliona KM.