latinica  ћирилица
08/04/2024 |  22:38 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Okrugli sto: "Operacija Trio i njene posljedice" (VIDEO)

Srpski narod u 20. vijeku masovno je stradao tri puta, a rijeka Drina i Podrinje su grobnice srpske nejači. Zato najnoviji prijedlog za rezoluciju o Srebrenici, koja etiketira srpski narod ima za cilj reviziju istorije i diskreditaciju naroda koji je u oslobodilačkim ratovima podnio najveću žrtvu- istaknuto je u Srebrenici na Okruglom stolu pod nazivom "Operacija Trio i njene posljedice".
Srebrenica - Okrugli sto - Foto: RTRS
Srebrenica - Okrugli stoFoto: RTRS

Istorijske lekcije nisu naučene, srpski narod ne smije ćutati o stradanjima u svojim redovima i zato su ovakvi skupovi, koji govore o ofanzivi nacista i domobrana u Istočnoj Bosni pod nazivom "Operacija trio", prilika da se mladi bolje upoznaju sa istorijskim činjenicama – istaknuo je na skupu.

- Zato nam je drago da vidimo omladinu jer na njima opstaje budućnost Republike Srpske - rekla je Draga Mastilović, Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Organizator okruglog stola je udruženje Most koje se bavi dokazivanjem istine o stradanju Srspkog naroda na ovim prostorima.

- Radimo na popisu žrtvam "crne legije". Udruženje Most smatra da je Drina najveća grobnica, da je učinjen genocid nad Srbima i da je rezolucija koje nam prave nije utemeljena na istorijskim činjenicama. Bilo kakva etiketa da smo mi genocidan narod ne možemo prihvatiti jer to nije istina - poručio je Radomir Pavlović iz udruženja "Most".

Udruženje "Most" je za posljednje tri godine organizovalo više naučnih skupova i pripremilo nekoliko zbornika, a postavilo je i spomen-ploču u Drinjači i u Skelanima kao svjedočanstvo i podsjećanje na stradanje srpskog naroda.