latinica  ћирилица
08/04/2024 |  22:49 | Autor: SRNA

Dodik: Rusija ima pravo da brani svoju slobodu, državu i narod

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Ruska Federacija ima puno pravo da brani svoju slobodu, državu i narod, anglosaksonci gurnuli EU u sukob sa Rusijom u Ukrajini, lišavajući Evropljane jeftinog ruskog gasa i time potkopali ekonomiju EU.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je odnose sa Ruskom Federacijom ocijenio odličnim i zahvalio Putinu i cijelom njegovom timu što u sadašnjim okolnostima posvećuju pažnju Republici Srpskoj.

On je istakao da bi ovi odnosi bili mnogo bolji da zapadnjaci ne pokušavaju da zaustave tu saradnju na svaki zamisliv i nezamisliv sofisticiran način.

Dodik je naveo da Rusija ne čini ništa da nanese štetu bilo kome u Republici Srpskoj, a kada se pokazalo da Rusija širi svoje prisustvo u Evropi, uključujući i Balkan, počela je demonizacija Rusije.

- Šta ima Evropa? Postoje korumpirane političke elite koje nisu u stanju da smisle kako da prežive u takvom vremenu. Јedini način da se preživi bilo je stvaranje kvalitetne stvarne simbioze sa Rusijom, sa njenim potencijalom, na obostrano zadovoljstvo i Rusije i EU - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je bilo u suprotnosti sa interesima SAD, jer one nikada nisu htjele da vide ovu uniju, pa su stoga povukle EU na drugu stranu.

- I sad Putin kaže da smo mi prijatelji, pitao me za Republiku Srpsku u Sočiju, zna ko je Milorad Dodik. Pa, da li je to loše? Ne, to je fenomenalno, fenomenalno za nas, i ne želimo da ga izgubimo. BiH neće uvoditi sankcije Rusiji - istakao je Dodik.

On je rekao da je odbijanje uvođenja sankcija Rusiji svrstalo Republiku Srpsku na stranu Moskve.

- Cijeli Zapad na to gleda sa neprijateljstvom - izjavio je Dodik za televiziju "Rusija 24".

On je naveo da Zapad želi da sakrije činjenicu da su im sankcije propale i da nisu imale efekta.

- Nisu srušili Rusiju. Nisu srušili Vladimira Putina. Nisu izazvali demonstracije. Ispostavilo se upravo suprotno - rast ruske privrede, fleksibilnost u preorijentaciji na druga tržišta. Uostalom, Putin je na izborima na kojima je učestvovao dobio najveći procenat glasova nego ikada ranije - naveo j Dodik.

Prema njegovim riječima, to je rezultat njihovih sankcija, a ne možete reći da je Rusija pala.

- A pošto tamo ne ide, onda treba da nađu način da ovdje pokažu svoju ogromnu snagu – a Amerika je ima – i stvore nasilje u Republici Srpskoj nad nama, koji ne razmišljamo isto kao oni - istakao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da su sada veze između ruskog i srpskog naroda i država mnogo jače i trajnije od ovog istorijskog trenutka.

On je dodao da mu se ne sviđa što ljudi umiru, jer su u značajnom broju i sa jedne i sa druge strane predstavnici slovenskog naroda.

- Ali geopolitička situacija i objašnjenje za ono što je Rusija uradila je na strani Rusije. Ona ima puno pravo da brani svoju slobodu, svoju državu i narod - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su anglosaksonci iz svojih potreba gurnuli EU u sukob sa Ruskom Federacijom u Ukrajini.

- Ne može se objasniti kako je jedna od najslabijih vlada Njemačke, koja je koristila jeftinu energiju iz Rusije, izgradila tako skupe sjeverne tokove jedan i dva, od kojih je zavisila njemačka konkurentnost u cijelom svijetu, pristala da postane podanik SAD i da se odrekne beneficija zarad američkih interesa - naglasio je Dodik.

On je napomenuo da Njemačka sada kupuje američki gas po višestruko višoj cijeni i da je epilog toga da je njemačka ekonomija u recesiji.

- Prije samo četiri-pet godina niko ne bi vjerovao da će se to desiti. Ali ako ste u savezu sa Sjedinjenim Državama, imajte na umu da ćete morati da platite tu cijenu - ukazao je Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpuno svjestan situacije u kojoj se nalaze i Rusija i ono što je ostalo od Ukrajine.