latinica  ћирилица
09/04/2024 |  09:21 | Autor: TANЈUG

Makron: Srbija ne smije da sumnja da je njena budućnost u EU

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Srbija ne smije da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji i pozdravio "vrlo jasne izbore" koje je Srbija donijela u posljednjim mjesecima i danima u geopolitičkim okvirima.
Emanul Makron (Foto: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT) -
Emanul Makron (Foto: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT)

- Srbija ne smije da sumnja da je njena budućnost u EU. To je strateški izbor koji mora da se potvrdi, znate koliko nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrijednosti. Moramo zajedno napred, da ispunimo naša obećanja i ne propustimo ovaj važan trenutak - rekao je Makron sinoć tokom zajedničkog obraćanja sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Јelisejskoj palati u Parizu.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da konkretno pokazuje svoj izbor i to tako što će više uskladiti svoju spoljnu politiku sa onom Evropske unije.

- U tom smislu, želim da pozdravim što ste nedavno učestvovali na sastanku u Tirani koji je organizovao albanski premijer Edi Rama za predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Taj izbor treba potvrditi, nastavljajući i ubrzavajući reforme jačanja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, pluralizma medija i integriteta izbornog procesa, kao i drugih oblasti - rekao je Makron.

On je istakao i da je za EU važno da BiH ostane jedinstvena zemlja.

Naveo je i da nedavno usvojeni Evropski plan rasta za Zapadni Balkan služi da pomogne zemljama u regionu da "prevaziđu sukobe iz prošlosti", da nastave interne reforme i povećaju konkurentnost svojih ekonomija.

- Srbija može isto računati na podršku Francuske Agencije za razvoj koja je prošle godine uložila 570 miliona evra u Srbiju i koja će nastaviti da bude partner vaše zemlje u skladu sa evropskim standardima - rekao je Makron.

Istakao je da se od njegove prve posjete Beogradu 2019. saradnja dvije zemalja pojačala i ocijenio da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije u "stvarnom poletu".

Makron je naveo da su francuska preduzeća sve prisutnija u Srbiji, da tamo ulažu jer imaju povjerenje u budućnost, ali je izrazio uvjerenje da se može ići još dalje i u ostalim u sektorima - životnoj sredini, saobraćaju i prevozu, odbrani, vještačkoj inteligenciji, civilnom sektoru, kao i nuklearnoj energiji.

- Moram da kažem da imam veliko povjerenje u vašu zemlju, ali i vas kao lidera zemlje. Uvijek sam vidio da ste držali svoja obećanja - rekao je on Vučiću.

Makron je naveo da su evrointegracije Srbije u zajedničkom interesu, kao i da je siguran da Srbija može da ima stratešku ulogu.

- Uvjeren sam da Srbija može da igra važnu ulogu u osnaživanju strateške autonomije EU. Vi to već radite i sutra ćete to raditi svojim industrijskim razvojem - rekao je Makron.

Istakao je i da učestalost kontakata govori o odnosima dvije zemlje, kao i intenzivnost bilateralnih odnosa.

- Ono pokazuje koliko je prijateljsto dvije zemlje važno za Francusku: Prijateljstvo koje je obilježeno posvećenosti Srbije evropskoj budućnosti. Srce našeg partnerstva je podrška Francuske evrointegracijama Srbije - istakao je Makron.