latinica  ћирилица
09/04/2024 |  09:25 ⇒ 09:32 | Autor: SRNA

Aulić: Ako Stoltenberg nije zabrinut zbog stvarnih izazova u BiH, onda nema razloga da brine ni o imaginarnim

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Saša Aulić rekao je da na sastanku sa generalnim sekretarom NATO saveza Јensom Stoltenbergom nije bilo govora ni o kakvoj secesionističkoj politici.
Saša Aulić - Foto: RTRS
Saša AulićFoto: RTRS

- Očigledno je riječ o izjavi koja je Stoltenbergu unaprijed pripremljena, nezavisno od sadržaja samog sastanka - rekao je Aulić, koji je prisustvovao sastanku sa Stoltenbergom u Briselu kao predstavnik Kabineta srpskog člana Predsjedništva.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Stoltenberga da su "zabrinuti zbog secesionističke politike i retorike podjela", te da je to "bezobzirno i opasno", Aulić je rekao da ako generalni sekretar NATO-a nije zabrinut zbog nelegalnog nametanja odluka od Kristijana Šmita, njegovog rušenja Dejtonskog sporazuma, suvereniteta i Ustava BiH, te obesmišljavanja demokratije i institucija na svim nivoima vlasti, onda nema razloga ni za brigu o takozvanoj secesionističkoj politici.

- U prevodu, ako nije zabrinut zbog stvarnih izazova u BiH, onda nema razloga da brine ni o imaginarnim. Republika Srpska ostaje posvećena odbrani svoje dejtonske i ustavne pozicije, a ni BiH u tim legalnim okvirima nikome u Srpskoj nije sporna - poručio je Aulić.

Stoltenberg je u Briselu poručio da članstvo te zemlje u NATO-u moraju željeti politički čelnici i građani, ali da su reforme u sektoru odbrane koje BiH treba provesti -ključne na tom putu.

- I dalje smo duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela. To je bezobzirno i opasno, podriva teško ostvareni napredak i ometa reforme koje bi koristile vašim građanima. Svi politički čelnici moraju sarađivati kako bi očuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije - rekao je Stoltemberg.