latinica  ћирилица
09/04/2024 |  10:06 | Autor: SRNA

Sajam "Banjaluka Ekspo 2024" posjetilo više od 15.000 ljudi

Prvi Međunarodni sajam privrede "Banjaluka Ekspo 2024", posjetilo je više od 15.000 ljudi, a tokom tri dana ova manifestacija okupila je 300 izlagača iz 10 zemalja.
Banjaluka Ekspo 2024. - Foto: RTRS
Banjaluka Ekspo 2024.Foto: RTRS

Predsjednik Uprave sajma Slaviša Kovačević rekao je da je "Banjaluka Ekspo" bio prilika za okupljanja privrednika iz čitavog regiona kako bi razmijenili iskustava, ideja i vizija, kao i mjesto povezivanja, saradnje i sklapanja partnerstava, saopšteno je banjalučke IT kompanije "RS konsalting end trejd" koja je jedan od organizatora privredne manifestacije.

- Ovo je bila savremena međunarodna izložba u oblasti građevinarstva, metalske i elektro industrije, drvne industrije, tehnike i kućnih aparata, IT sektora – elektronike i robotike, nekretnina, arhitekture i projektovanja. Učestvovali su i izlagači iz bankarskog sektora, mikrokreditnih organizacija, osiguravajućih društava, te ostalih finansijskih institucija iz čitave BiH - rekao je Kovačević.

U saopštenju je navedeno da su tokom tri dana Sajma održane panel-diskusije i konferencije sa više od 30 govornika iz oblasti privrede i ekonomije, a bilo je riječi i o ekonomskoj regionalnoj saradnji, danas i u budućnosti.

Aktuelna tema bila je i razvoj projekata solarnih elektrana, njihov uticaj na karbonski otisak i energetsku nezavisnost privrednika.

Sajmu je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izjavio da je u današnje vrijeme veliki izazov biti dio realnog sektora, budući da je cijeli svijet u haosu i problemima zbog recesije, te najavio da će naredne godine ova manifestacija biti još veća i bolja.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici brojnih organizacija, ministarstava, agencija i finansijskih institucija.

Izlagači su se predstavili na više od 15.000 metara kvadratnih prostora u studentskom kampusu, od čega je 6.000 na bilo otvorenom.

Sajam "Banjaluka Ekspo 2024" organizovale su banjalučke kompanije "RS konsalting end trejd" i "Elit fer", uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada.