latinica  ћирилица
09/04/2024 |  11:01 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

"Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića"

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Grasijela Gati Santana dobila je desetine dopisa sa dokazima kontinuirane torture kojoj je skoro tri godine izložen prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ima više nego dovoljno osnova da preduzme potrebne korake, izjavila je njegova kćerka Sonja Karadžić-Јovičević.
Radovan Karadžić (Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN) -
Radovan Karadžić (Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN)

- Ona ima više nego dovoljno osnova i ovlaštenja da preduzme potrebne korake. Uvidom u objavljene podatke britanske Vlade, samo u Engleskoj i Velsu tokom 2023. godine preminulo je više od 400 zatvorenika - naglasila je Јovičevića.

Јovičevićeva je istakla da je za zdravstveno stanje Radovana Karadžića, nepružanje pomoći, pregleda i adekvatne terapije, osim uprave britanskog zatvora u kome služi kaznu, još odgovorniji Rezidualni mehanizam tribunala u Hagu.

- Oni svojim odlukama o transferu zatvorenika u druge zemlje sami sebe proglašavaju `kontrolnim mehanizmom` uslova i okolnosti u kojima zatvorenici služe kaznu, oni koje su oni osudili i premjestili. Oni su i jedini koji mogu i moraju da donesu odluku o premještaju kada zatvor ne ispunjava uslove koje je njima garantovao - rekla je Јovičevićeva.

Ona je navela da je sudija Gati Santana do sada dobila desetine dopisa advokata Gorana Petronijevića sa navedenim primjerima i dokazima kontinuirane torture kojoj je Radovan Karadžić izložen već skoro tri godine.

Ukazujući na podatke britanske Vlade, Јovičevićeva je napomenula da se navodi da je zatvorski sistem pretrpan, resursi oskudni, a pravovremena zdravstvena pomoć često nedostupna.

- Sami ističu da nisu ni opremljeni ni sposobni da ispune odredbe Ugovora o preuzimanju i smještaju osuđenika Haškog tribunala - napomenula je Јovičevića.

Činjenica je, kaže ona, da je Radovan UN osuđenik, koji služi kaznu u Britaniji i da su za njegovu sudbinu najodgovorniji oni koji su ga tamo poslali.

- Dakle, gospođo Gati Santana probudite se i počnite da radite svoj posao koristeći ovlaštenja umjesto ignorisanja dokaza torture i pokušaja ubistva. Savladajte lični strah, koristite ovlaštenja i radite - istakla je Јovičevića.

Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić-Јovičević rekla je ranije Srni da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasijele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.