latinica  ћирилица
09/04/2024 |  11:14 | Autor: SRNA

Antonov: Vašington hoda po ivici noža

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorava Vašington da po pitanju Ukrajine i podržavanja režima Volodimira Zelenskog "hoda po ivici noža".
Anatolij Antonov (Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG) -
Anatolij Antonov (Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG)

- Vašington čak i nuklearni terorizam doživljava kao pozitivnu stvar ako je usmjeren protiv Rusije. Neodgovorno podsticanje kijevskog režima prijeti radijacionom katastrofom. Takve aktivnosti podrivaju globalnu bezbjednost - upozorio je Antonov.

Kako prenosi "Sputnjik", Antonov smatra da su "prevaranti iz Kijeva, koji su bankrotirali, spremni na svaku predstavu radi postizanja svog cilja".

- Da li je /američka/ administracija spremna da plati Kijevu za tako nepromišljeno naoružavanje i snabdijevanje oružjem? Zar ovdašnji političari ne shvataju na uštrb koga će zapravo biti iskorištena njihova finansijska sredstva? Nije uspio "projekat Ukrajina", koji je usmjeren na pokušaj nanošenja strateške štete Rusiji. Izuzetno je važno spriječiti da Zelenski u svojoj agoniji dozvoli da dođe do radijacione katastrofe - naglašava Antonov.

Pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila je u nedjelju, 7. aprila, da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka. Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je da će sazvati sastanak Savjeta bezbjednosti UN na kome bi se razgovaralo o napadu na Zaporošku nuklearku, kao i o prijetnji po nuklearnu bezbjednost.