latinica  ћирилица
09/04/2024 |  11:38 ⇒ 13:25 | Autor: sputniknews.com

Lavrov na sastanku sa Sijem: Moskva i Peking će realizovati strateške zadatke lidera Rusije i Kine

Moskva i Peking će nastaviti da realizuju nove strateške zadatke koje su postavili lideri dvije zemlje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov i Si Đinping (foto: EPA/NICOLAS ASFOURI / AFP POOL) -
Sergej Lavrov i Si Đinping (foto: EPA/NICOLAS ASFOURI / AFP POOL)

- Želimo da izrazimo naše najveće priznanje i divljenje za uspjehe koje ste postigli tokom godina, a prije svega one koji su ostvareni tokom posljednje decenije pod vašim rukovodstvom. Iskreno nas raduju ovi uspjesi, jer su to uspjesi prijatelja, iako ne dijele svi u svijetu ovaj stav i pokušavaju na sve moguće načine da obuzdaju razvoj Kine, isto kao i razvoj Rusije - rekao je Lavrov na početku sastanka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

Šef ruske diplomatije je takođe izrazio uvjerenost da će 75. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje biti dostojno obilježena i dodao će Moskva i Peking biti spremni da realizuju nove strateške zadatke, koje su zacrtali lideri dvije zemlje.

Ruski diplomata je još prenio pozdrave ruskog predsjednika Vladimira Putina kineskom lideru, dodavši da Putin veoma cijeni čestitku kineskog kolege povodom pobjede na prethodnim predsjedničkim izborima u martu.

Si Đinping je na početku sastanka zamolio ruskog ministra da preda najiskrenije pozdrave lideru Rusije.

Kineski predsjednik je istakao i da je Lavrov "iskusni diplomata i dugogodišnji prijatelj kineskog naroda", koji je "uradio mnogo za unapređenje odnosa dvije zemlje".

Si je, pored toga, istakao da su Peking i Moskva "na putu mirne koegzistencije" i rade na postizanju obostrano korisne saradnje i "u interesima kontinuiranog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa".

Lavrov koji boravi u posjeti Kini, prethodno se sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Јijem i naglasio da će Rusija i Kina nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući i multilateralne mehanizme nakon terorističkog napada u "Krokus siti holu".