latinica  ћирилица
09/04/2024 |  12:57 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Memorandum o unapređenju saradnje UKC-a Srpske sa stručnjacima iz Minska (VIDEO)

Direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić i direktor Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska Oleg Olegovič Rumo potpisali su danas Sporazum o saradnji kojim je ista predviđena u oblasti zdravstvene zaštite uključujući hirurgiju, transplantologiju, hematologiju i intenzivnu medicinu putem implementacije zajedničkih istraživanja, obuke visokokvalifikovanih profesionalaca, te povećanja nivoa stručnosti, preporuka za liječenje i dijagnostiku pacijenata.
Posjeta UKC - Foto: RTRS
Posjeta UKCFoto: RTRS

- Zahvaljujem vam svima što ste danas u UKC Republike Srpske, a poseban pozdrav za ambasadora, direktora Olega Ruma, moje saradnike i ministra Šeranića. Danas je poseban dan za nas u UKC Republike Srpske kao i za naše pacijente jer smo potpisali memorandum o unapređenju saradnje između naše ustanove i jednog od najboljih centara za transplantaciju u Evropi iz Minska. Ovo je veoma dobra vijest za naše pacijente koji čekaju transplantaciju, naročito bubrega, ali i drugih organa - rekao je Đajić.

Istakao je da su dogovorili povećanje broja operisanih pacijenata u Bjelorusiji.

- Prema mojim informacijama do sada ih je bilo 23, a danas ćemo raditi na tome da bude još veći broj operisanih pacijenata. Takođe, dogovorili smo i da ljekari iz Bjelorusije dolaze i edukuju naše ljekare, a istovremeno da naši ljekari odlaze u Minsk, te da usvoje nova znanja i vještine. Veliko hvala našim domaćinima, hvala Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske na podršci i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku koji je bio sa visokom delegacijom u posjeti Bjelorusiji. Ovim unapređujemo zdravstveni sistem Srpske i zdravlje naših stanovnika - dodao je Đajić.

Oleg Olegovič Rumo, direktor Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska rekao je da mu je velika čast da danas bude u Republici Srpskoj i da predstavlja medicinu Bjelorusije.

- Dozvolite mi da se zahvalim ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeranću i Vladi Đajiću, direktoru UKC Srpske što su nam omogućili da posjetimo ovo savremeno medicinsko zdanje. Moja današnja posjeta predstavlja nastavak saradnje između Republike Srpske i Bjelorusije koja je dogovorena još 2020. godine. Tada smo dogovorili da ćemo pružiti Republici Srpskoj svu moguću pomoć koja se tiče procedura visokotehnoloških transplantacija. Od tada je u Bjelorusiji izvršena transplantacija kod više od 20 pacijenata i smatram da su uparvo ti pacijenti najbolja potvrda naših dobrih prijateljskih odnosa. Nedavna posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Bjelorusiji odnosno njegov susret sa našim predsjednikom Lukašenkom dala je novi snažan implus daljem razvoju odnosa između Bjelorusije i Republike Srpske - naveo je Olegovič Rumo.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Alen Šeranić rekao je da je na današnjem sastanku bilo riječi i o načinima ubrzanja i pojednostavljivanja procedura upućivanja pacijenata u Bjelorusiju.

- Sljedeći važan korak jeste da vidimo kakve su mogućnosti UKC-a da uradi pred i post transplatacione pregelede, kako bismo pacijentima omogućili da što prije odu u Bjelorusiju - istakao je Šeranić.