latinica  ћирилица
09/04/2024 |  13:29 | Autor: SRNA

Župljanin: Očekujem usvajanje Platforme o zaštiti interesa Srpske

Predsjednik Organizacije starješina VRS Slobodan Župljanin očekuje da će Skupština ove organizacije danas usvojiti Platformu o djelovanju organizacije u narednom periodu radi zaštite interesa Srpske i njenih institucija od onoga što dolazi od političkog Sarajeva i kolektivnog Zapada.
Skupština Organizacije starješina VRS - Foto: Ustupljena fotografija
Skupština Organizacije starješina VRSFoto: Ustupljena fotografija

Župljanin je objasnio da ovim žele da identifikuju sve ključne probleme koji dolaze iz političkog Sarajeva i stranih ambasada, kolektivnog Zapada, a usmjereni su na rušenje Srpske i interesa srpskog naroda.

- Platforma se odnosi na sve ono što je prijetnja miru i stabilnosti u Republici Srpskoj, slobodama, imovini i njenim institucijama", rekao je Župljanin.

On je naveo da se rušenje Srpske odvija kroz različite pojedinačne i udružene aktivnosti kao što su napadi na institucije Srpske, njenu imovinu, suverenitet, slobodu i sve ono što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavima Republike Srpske i BiH.

- Moramo dati adekvatan odgovor na napade na institucije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Narodnu skupštinu i njenog predsjednika Nenada Stevandića, Vladu Republike Srpske i premijera Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović - ukazuje Župljanin.

On je rekao da avanturista Kristijan Šmit zagorčava život u BiH jer ne želi napredak i razvoj u miru i stabilnost Srpske i BiH.

Govoreći o pripremi rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN koju zagovara ambasador Zlatko Lagumdžija, Župljanin je rekao da srpski borci to ne smiju dozvoliti, jer je njen cilj ukidanje Srpske.

Član Organizacije starješina VRS Vitomir Popović smatra da se ništa bitno neće promijeniti ako Lagumdžija kojim slučajem "proturi" rezoluciju o Srebrenici, jer Republika Srpska iz svega ovoga mora izaći samo jača.

- Srbi moraju biti strpljivi i jedinstveni, na jasan način definisati svoje interese, te da se do kraja provode odluke utvrđene od institucija Republike Srpske - kaže Popović.

On je istakao da je cilj učestalih pritisaka međunarodne zajednice na Republiku Srpsku da od nje naprave praznu ljušturu da bi se NATO mogao proširiti na Balkan koji je njihov strateški interes.

- Republika Srpska iz ovoga mora izaći jača nego što je bila. Srbi moraju da istraju na svom putu ka samoopredeljenju, jer sadašnja BiH nije država u kojoj Srbi mogu da ostvare svoje interese - ocijenio je Popović.

Predsjednik Skupštine organizacije starješina VRS Blagoje Kovačević rekao je da se ovom platformom želi ojačati front svih patriotskih snaga u Srpskoj da bi se suprotstavili svim napadima na Srpsku i njene institucije.

On je rekao da ova organizacija posebno radi na njegovanju kulture sjećanja na srpsku istoriju, poginule borce i širenju istine o proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu održavanjem okruglih stolova i izdavanjem zbornika radova.

Skupštini Organizacije starješina VRS prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović.