latinica  ћирилица
09/04/2024 |  14:07 | Autor: TANЈUG

Stojković: Mislim da će moj prijedlog od 26 fudbalera na EURO proći

Mislim da će moj prijedlog od 26 fudbalera na EURO proći. Naravno, moramo da sačekamo konačnu odluku, ali većina je za to, izjavio je selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, koji je predvodio delegaciju Fudbalskog saveza na edukativnoj radionici UEFA u Dizeldorfu.
Dragan Stojković Piksi (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Dragan Stojković Piksi (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Ono što nas je najviše interesovalo, to je broj igrača na spisku za Evropsko prvenstvo. Uzeo sam učešće u tim razgovorima i dao sam prijedlog da to bude 26. Mislim da se skoro svi selektori slažu da je broj od 23 igrača i tri golmana jedan optimalan broj, jer mislim da ne treba ići korak unazad u odnosu na Mundijal. Mnogo je utakmica tokom sezone, mnogo povrijeđenih igrača. Mislim da će taj prijedlog proći, naravno moramo da sačekamo do konačne odluke UEFA. Bilo je naravno i selektora koji su smatrali da je 23 igrača sasvim dovoljno i da im veći broj remeti trening, da ne mogu da se skoncentrišu na ono što treba da rade na terenu, ali generalno većina je za to da bude 26 igrača - rekao je Stojković za sajt FSS.

Selektor Srbije osvrnuo se i na predavanje predsjednika Sudijskog komiteta UEFA Italijana Roberta Rosetija.

- Imali smo zaista jedan kvalitetan sastanak, Roseti je upoznao sve selektore sa mnogim stvarima koje nas očekuju na Evropskom prvenstvu. Stvari vezane za suđenje, uopšte za tehnologiju koja će biti podignuta na najviši mogući nivo, kada su u pitanju VAR odluke i uopšte ponašanje sudija na terenu, igrača, svih aktera, šta će se tolerisati, a šta neće. Јedan vrlo, vrlo dobar i koristan sastanak - rekao je on.

Stojković je prethodno u Minhenu imao niz srdačnih susreta i prijateljskih razgovora sa kolegama, selektorom Francuske Didijeom Dešanom, kao i Engleske Geretom Sautgejtom, odnosno Slovenije Matijažom Kekom, a sreo se i sa pomoćnikom hrvatskog selektora Ivicom Olićem, kao i visokim zvaničnikom UEFA Đorđom Marketijem.

- Sa dosta njih sam pričao, naravno i ovo je uvek dobro mjesto za takve susrete i razgovore. Bilo je mnogo fudbalskih tema o kojima možemo da razgovaramo sa vrlo kompetentim ljudima, tako da sam generalno prezadovoljan sastancima koje smo imali. Vjerujem da će oni doprinijeti i boljem fudbalu sa više fer-pleja, sve za one koji vole da uživaju u njemu, na radost navijača - poručio je Stojković.

Srbija će prvi put kao samostalna zemlja igrati na EURO, a rivali u grupi G su Engleska, Slovenija i Danska.