latinica  ћирилица
09/04/2024 |  14:07 ⇒ 14:22 | Autor: SRNA

Srpska ima resurse da nastavi proces traženja nestalih

Republika Srpska ima resurse da nastavi proces traženja nestalih lica, istaknuto je danas u Srpcu na obilježavanju 26 godina od formiranja Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.
Srbac - parastos - Foto: SRNA
Srbac - parastosFoto: SRNA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac istakla je da će biti uložen maksimum napora kako bi se pokrenuo ovaj proces, koji stoji od onog trenutka kada je prešao u nadležnost Institua za nestala lica BiH.

Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je da nije floskula da je Republika Srpska ugrožena više nego ikada i da se ona mora braniti.

- Pozivam vas da budemo onakvi kakvi smo bili devedesetih godina, čestiti, pošteni i hrabri. To je naš dug prema svima koji su dali život za Republiku Srpsku - istakao je Nuždić.

Predsjednik ove organizacije Dragutin Stanojević rekao je novinarima da je krajnje vrijeme da se nešto uradi po pitanju rasvjetljavanja sudbine nestalih Srba jer je od kraja rata do danas prošlo gotovo 30 godina.

- Stvorilo se nepovjerenje prema onima koji vode ovaj proces na nivou BiH. Mi imamo resurse da ovaj proces nastavimo u Republici Srpskoj i identifikujemo barem onih 650 lica čije se kosti nalaze u kosturnicama u Srpskoj - istakao je Stanojević.

On je izrazio bojazan da mnogi roditelji neće dočekati identifikaciju.

- Trudićemo se da u saradnji sa porodicama definišemo svaki naš naredni korak - rekao je Stanojević.

On je napomenuo da je više puta pokušavana DNK analiza kostiju poginulih boraca Vojske Republike Srpske koje leže u spomen-kosturnici u Srpcu, ali bez uspjeha i da je samo jedna kost identifikovana 2020. godine.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je Republika Srpska izložena velikim izazovima i dodao da se ne biraju sredstva da se ugrozi njen opstanak.

- Imamo obavezu da se borimo sa takvim tendencijama, a najbolja metoda jeste naše jedinstvo. Zato mi je drago da su na obilježavanju bili prisutni predstavnici svih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata - poručio je Dragosavljević.

Nakon parastosa, koji je služio sveštenik Aleksandar Kusturić, brojne delegacije položile su vijence i cvijeće kod spomen-kosturnice na gradskom groblju, te u Spomen-sobi u Srpcu.