latinica  ћирилица
09/04/2024 |  14:14 | Autor: SRNA

Usvojen aneks Sporazuma o raspolaganju i pravima na pokretnoj imovini

Savjet ministara usvojio je aneks Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane /Dobojski sporazum/.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Ovim aneksom, koji je usvojen na prijedlog Ministarstva odbrane, propisuje se postupak i uvodi procedura komisione prodaje i izvoza viškova pokretne imovine koja je vlasništvo BiH - Ministarstva odbrane, uz potpuno poštovanje ustavne strukture BiH i nadležnosti svih nivoa vlasti.

Riječ je o viškovima naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te sekundarnih sirovina nastalih u procesu njihove delaboracije i/ili uništenja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se ističe da se uvođenjem komisione prodaje, uz direktnu prodaju koju je ranije regulisalo Ministarstvo odbrane, stvaraju uslovi za efikasnije vođenje ovog procesa i rast budžetskih prihoda.

Na ovaj način želi se omogućiti prodaja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, jer su za njihovo čuvanje u skladištima u proteklih 14 godina izdvojena znatna finansijska sredstva, uz gubitak prihoda.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara će, kako se navodi, pripremiti potpisivanje aneksa Sporazuma sa predstavnicima vlada Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, a za potpisnika u ime Savjeta ministara određen je ministar odbrane Zukan Helez.

Savjet ministara je dao podršku naporima i aktivnostima Ministarstva odbrane na realizaciji "Perspektiva" programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i "Preventiva" projekta zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u 2024. godini.

Prethodno je na sjednici usvojena informacija o sprovedenim aktivnostima u ovim oblastima u prošloj godini.

U periodu samostalne realizacije "Perspektiva" programa tranzicije i zbrinjavanja personala u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH otpušteno je 417 vojnika, od ukupno planiranih 450.

Asistirano je 365 osoba i utrošeno ukupno 1.097.036 KM, a prosječna tranzicijska asistencija po jednom korisniku iznosila je 2.965 KM.

U saopštenju se dodaje da je ovaj višegodišnji projekat realizovan vrlo uspješno u skladu sa predviđenom dinamkom i biće nastavljen do kraja 2025. godine.

Samostalno se realizuje i vlastiti "Preventiva" projekat od 2016. godine, koji je usmjeren na oblast zaštite mentalnog zdravlja, psihosocijalne asistencije i relaksacije pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ovim programom u prošloj godini je obuhvaćeno 132 pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a za ove namjene je izdvojeno 77.760 KM.

Savjet ministara dao je saglasnost za imenovanje potpukovnika Milana Dulanovića na dužnost odbrambenog atašea Srbije u BiH, navedeno je u saopštenju.