latinica  ћирилица
09/04/2024 |  15:05 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Bukejlović: Planirano donošenje i sprovođenje izbornog zakona

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović smatra da je poziv Vlade da članovi organa za sprovođenje izbora iz Srpske podnesu ostavke ima cilj, jer se mora znati da se u Srpskoj planira donošenje i sprovođenje njenog izbornog zakona.
Miloš Bukejlović - Foto: Ustupljena fotografija
Miloš BukejlovićFoto: Ustupljena fotografija

- Zaključak Vlade je donesen s ciljem zaštite interesa Republike Srpske. Opravdan je i neophodan s obzirom na to da je toku izrada izbornog zakona Srpske kojim se podrazumijeva vraćanje prava Republici i unapređenje izbornog procesa - rekao je Bukejlović.

On je naveo da pitanje izbora zakona zahtijeva novi pravni okvir, radi čega će biti formirani organi koji učestvuju u izbornom procesu u Srpskoj.

- Pitanje izbora, kao ustavne materije koja je od posebnog značaja za Republiku Srpsku i njene građane, kao i činjenica da Srpska ima pravni osnov za organizovanje i sprovođenje izbora na svojoj teritoriji, zahtijeva novi pravni okvir kojim će biti regulisani i formiranje organa koji učestvuju u izbornom procesu - dodao je Bukejlović za Srnu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da će sjednica, na kojoj će se naći prijedlog izbornog zakona Republike Srpske, biti održana prije 20. aprila.