latinica  ћирилица
09/04/2024 |  15:14 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Organizacija starješina VRS: Usvojena platforma o potrebi stvaranja jedinstvenog fronta (VIDEO)

Skupština Organizacije straješina Vojske Republike Srpske usvojila je Platformu u kojoj se predlaže stvaranje jedinstvenog fronta patriotskih snaga s ciljem jačanja patriotizma, njegovanja slobodarskih tradicija i ljubavi prema Srpskoj, te ukazano da republičke institucije preispitaju prenos sistema odbrane na nivo BiH.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

- Daju punu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u montiranom političkom, nepravnom sudskom procesu, koji je, u osnovi, usmjeren na rušenje Srpske i njenih institucija, ali, i svim drugim nosiocima vlasti i građanima koji se nalaze ili nađu u stanju potrebe za efikasnom zaštitom - odlučeno je danas u Banjaluci nakon Skupštine Organizacije starješina VRS.

Pritisci koji kontinuirano traju, danas su kulminirali - ocijenjeno je na Skupštini Organizacije starješina Vojske Republike Srpske. Da bi spriječili rušenje Republike Srpske pozivaju na jedinstvo.

- Na bazi spoznavanja opasnosti koja prijeti Republici Srpskoj mi smo donijeli tu platformu kojom želimo da ojačamo front svih patriotskih snaga u Republici Srpskoj - rekao je Blagoja Kovačević predsjendik Skupštine organizacije straješina Vojske Republike Srpske 

Starješine poručuju da je protivustavno i protivdejtonsko djelovanje, rezultat djelovanja međunarodne zajednice oličene u kancelariji OHR-a i političkog Sarajeva.

- Neću da govorim o visokom predstavniku jer njega nema, mi imamo tu jednog mnogi ga naši nazivaju turistu Šmita, ja bih rekao da je on prije svega avanturista koji zagorčava život i koji očito ne želi napredak i razvoj u miru i stabilnosti ni Srpska ni BiH - naveo je Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

- To smo vidjeli juče iz nastupa člana Predsjedništva Bećirovića koji poziva ulazak u NATO i tako dalje i vidjeli smo iz ponašanja Lagumdžije koji je ambasador u Ujedinjenim nacijama, koji pokušava na sve načine da se progura ili proturi rezolucija o Srebrenici - istakao je Vitomir Popović, član Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

U vrijeme najvećih pritisaka, Srpska uvijek ima odgovor zasnovan na demokratskim principima i odlukama parlamenta.

- I nadamo se kako bih rekao da će to poslužiti kao temelj za buduće akte koje Srpska bude donosila. Ali isto tako se nećemo odreći toga da donosimo akte koji će spriječiti ugnjetavanje i koji će spriječiti naš nestanak - naglasio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Napadima na institucije Srpske, zvaničnike, njenu imovinu, suverenitet, slobodu i sve ono što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavima Republike Srpske i BiH, mora se oduprijeti, poručeno je iz Banjaluke.