latinica  ћирилица
09/04/2024 |  16:04 ⇒ 16:06 | Autor: TANЈUG

Pojačana bezbjednost uoči meča PSŽ - Barselona nakon terorističkih prijetnji

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen zatražio je danas da se "značajno" pojača bezbjednost uoči utakmice između PSŽ-a i FK Barselone koji će se odigrati srijedu na Parku prinčeva u Parizu.
Francuska policija (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN, ilustracija) -
Francuska policija (Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN, ilustracija)

- Šef policije, sa kojim sam razgovarao veoma rano jutros, znatno je ojačao bezbednosne resurse", izjavio je ministar unutrašnjih poslova, napominjući da je Islamska država nedavno javno objavila "jasnu prijetnju" - prenosi France 24.

Generalni direktorat za unutrašnju bezbednost "posebno naporno radi na pružanju preventivnih ili, ako je potrebno, kurativnih informacija", rekao je on u Parizu tokom posjete rječnoj brigadi štaba policije, koja će posebno biti angažovana na obezbjeđivanju ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Islamska država je odgovorna za posljednjih osam napada koje je Francuska doživjela - podvukao je Darmanen i pozvao da se "ne tone u ono što teroristička propaganda pokušava da uradi, odnosno da sije strah i teror, svuda".

Francuski mediji su preneli da je IS zapretila da će izvršiti terorističke napade na mesta održavanja fudbalskih utakmica Lige šampiona zakazanih za utorak i srijedu.

Četvrtfinale Lige šampiona između PSŽ-a i Barselone biće odigrano na Parku prinčeva 10. aprila.

U martu je francuski premijer Gabrijel Atal saopštio da je nivo terorističke prijetnje u zemlji podignut na maksimalni nivo, a predsjednik Emanuel Makron nazvao je tu odluku razumnom.