latinica  ћирилица
09/04/2024 |  16:10 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Širi se požar u parku "Durmitor", ugrožen biodiverzitet

Iz Nacionalnog parka "Durmitor" upućen je apel državnim organima i službama da pomognu u gašenju požara koji vatrogasci i mještani već treći dan pokušavaju da lokalizuju i koji je ugrozio granični pojas Parka i okolinu.
Požar na Durmitoru (Foto: Screenshot/nationalparksofmontenegro/Instagram) -
Požar na Durmitoru (Foto: Screenshot/nationalparksofmontenegro/Instagram)

Iz Јavnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore saopšteno je da je požar primijećen u nedjelju, 7. aprila, te da su nepovoljne vremenske prilike izazvane vjetrom uticale na širenje požara.

Direktor Nacionalnog parka "Durmitor" Pero Popović rekao je da su zaposleni u tom parku danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara i da rizikuju zdravlje i život.

On je dodao da je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crner Gore u nedjelju poslao kanader.

- Međutim, ovdje je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi - istakao je Popović.

      View this post on Instagram

A post shared by Nacionalni parkovi Crne Gore (@nationalparksofmontenegro)

Prema njegovim riječima, ugrožen je biljni i životinjski svijet Durmitora.

- Pozivam državne organe i službe da nam pomognu jer je riječ o požaru koji prijeti da će progutati ogromna prostranstva u Parku i van njega - poručio je Popović.

Јavno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore se, kako je saopšteno, osim MUP-a, obratilo za pomoć i Vojsci Crne Gore.

Iz Nacionalnog parka "Durmitor" apelovali su na sve vlasnike imovine, mještane i posjetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala.

- Praksa paljenja može štetiti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušiti prirodne vrijednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i nanijeti štetu njihovoj imovini - upozorili su iz Nacionalnog parka "Durmitor".