latinica  ћирилица
09/04/2024 |  16:49 ⇒ 17:18 | Autor: TANЈUG

Rusija istražuje navodnu umiješanost NATO i SAD u teroristički napad u Moskvi

Istražni komitet Rusije otvorio je danas istragu o finansiranju terorističkog napada na "Krokus siti hol", a u koji su navodno uključeni zvaničnici SAD i NATO-a.
Zgrada Burisma Holdinga u Kijevu (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Zgrada Burisma Holdinga u Kijevu (Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Kako navodi RIA novosti, novac kojim je finansiran napad došao je preko komerijalnih preduzeća, uključujući ukrajinsku naftnu i gasnu kompaniju Burisma Holdings.

Burisma Holdings poznata je po tome što je na njenom čelu bio sin predsjednika SAD DŽozefa Bajdena, Hanter Bajden, u vrijeme dok je Bajden stariji bio potpredsjednik u administraciji bivšeg predsjednika Baraka Obame.

DŽozef Bajden je negirao umiješanost u poslove te kompanije, nakon što je otkriveno da u Hanterovom laptopu postoje podaci o sastanku DŽozefa i predstavnika te kompanije.

Bivši ukrajinski generalni tužilac Viktor Šohin bio je primoran da podnese ostavku nakon pokušaja da pokrene istragu u Burisma Holdingu, a naknadno otvorena istraga obustavljena je u novembru 2020. kada je Bajden postao predsjednik SAD.

U terorističkom napadu na Krokus siti hol 22. marta, prema posljednjim podacima, poginule su 144 osobe, a povrijeđena je 551 osoba.