latinica  ћирилица
09/04/2024 |  17:08 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Obilježen Dan oslobođenja Zvornika (VIDEO)

Parastosom poginulim borcima i polaganjem cvijeća na Centralnom-spomen obilježju u Zvorniku je obilježen 9. april, Dan oslobođenja grada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Zvornik-Dan oslobođenja - Foto: RTRS
Zvornik-Dan oslobođenjaFoto: RTRS

Predsjednik zvorničke Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković rekao je da su na današnji dan prije 32 godine protjerane paravojne muslimanske formacije koje su bile naoružane dugim cijevima.

- Kao učesnik oslobođenja grada Zvornika, sin poginulog borca i teško ranjen u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, tvrdim da je već postojao plan da se istjeraju Srbi iz Zvornika i okoline pod pritiskom naoružanih paravojnih muslimanskih formacija u kojima su dominirali krinimalci koji nisu ni od čega prezali - rekao je Marković.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović rekao je da je obaveza svih da se i danas sjete onih koji su dali život za Zvornik i Republiku Srpsku.

- Nama ostaje da radimo i stvaramo bolje uslove za život, a time da jačamo i čuvamo Republiku Srpsku koja je garancija da ljudi ovdje ostanu da žive, rade i formiraju svoje porodice - rekao je Ivanović.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 566 pripadnika Zvorničke brigade, više od 700 je ranjeno, a i danas se kao nestali vode 24 pripadnika Vojske Republike Srpske, MUP-a i civila.