latinica  ћирилица
09/04/2024 |  18:51 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

SPC najznačajniji element srpskog nacionalnog identiteta (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas crkvu Svetog Save u Parizu, gdje ga je dočekao Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoevropski Јustin.
Dodik u Parizu - Foto: RTRS
Dodik u ParizuFoto: RTRS

Dodik je, nakon sastanka sa episkopom, rekao za RTRS da je Srpska pravoslavna crkva, uz jezik i pismo, najznačajniji element srpskog nacionalnog identiteta i da bez Crkve ne bi bilo budućnosti za Srbe.

- Nema nacinalne i narodne države bez vjere i crkve, a to je pogotovo važno za Srbe. To pokazuje istorija, ali i sadašnjost, a pokazaće i budućnost. Uloga ove eparhije je da okupi naše ljude koji su došli ovdje i sačuva njihov identitet - rekao je Dodik.

Episkop Јustin je istakao da posjeta predsjednika predstavlja veliku čast i radost za srpsku zajednicu u Parizu.

- Želimo da pošaljemo poruku svima o neophodnosti našeg jedinstva, sloge i uzajamne ljubavi i poštovanja - rekao je episkop Јustin za RTRS, dodajući da Republika Srpska brine o srpskom narodu i da je to zemlja svetih, čestitih i poštenih ljudi.

U okviru radne posjete Francuskoj, predsjednik Srpske sutra će prisustvovati sastanku u francuskom Senatu.

Zajedno sa predsjednikom Republike Srpske u posjeti Francuskoj je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.