latinica  ћирилица
09/04/2024 |  19:44 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Dodik: U Parizu ću jasno reći da Srpska nije za pristupanje NATO (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik informisaće senatore u francuskom Senatu o stanju u BiH i pritiscima na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo i jasno reći da Republika Srpska nije za pristupanje NATO.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je za RTRS rekao da je Republika Srpska neutralna i da neće pristupiti nijednom vojnom savezu.

On je naveo da će senatore informisati i o odlukama lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita koje su ugrozile put BiH ka EU.

- Sramna je uloga Šmita i onih koji ga podržavaju - Britanaca, Amerikanaca i Nijemaca. Oni su zaustavili taj put, a to se može riješiti tako što će se povući te odluke - istakao je predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da će Republika Srpska, ukoliko ne budu povučene odluke Šmita, donijeti svoj izborni zakon i provesti izbore.

- Volio bih da francuski partneri razumiju naš odnos prema tome - rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za brigu o Republici Srpskoj i jasno izrečen stav da Srpsku ne može niko ukinuti.

- Mi želimo mir, stabinost i da se uvažava srpski nacionalni interes, kao što se uvažavaju drugi interesi. Kosovo ne može da se otme Srbima i ne može da se urušava Republika Srpska - poručio je Dodik.

On je istakao da se pokušaji urušavanja Srpske ogledaju kroz nastojanja da joj se otme imovina.

Tokom trodnevne posjete Parizu, predsjednik će razgovarati i sa predstavnicima srpske dijaspore u Francuskoj, ali i sa brojnim predstavnicima javnog, političkog, kulturnog i ekonomskog života Francuske.