latinica  ћирилица
09/04/2024 |  20:32 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

Višković: Izabrani zvaničnici da odlučuju o BiH, a ne strani faktor (VIDEO)

"Ako želite da BiH ima budućnost, morate dozvoliti da izabrani zvaničnici odlučuju o njenoj sudbini", poručio je predstavnicima stranih centara moći predsjednik Vlade Republike Srpske u emisiji Srpska pred sudom".
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da izabrani zvaničnici iz sva tri naroda u BiH mogu doći do rješenja za BiH i da im nisu potrebni strani tutori, već isključivo odriješene ruke da sami odlučuju o sudbini zemlje.

- Kada želimo da nađemo rješenja, uvijek se dođe do dogovora, ali onda neko od tih stranih faktora ne želi da se ovdje dođe do rješenja, da BiH postane stabilna, postane članica EU i da se u ovij zemlji normalno živi i privređuje - istakao je premijer Srpske.

On je naglasio da je nečuveno da zemlja koja pretenduje za člantvo u EU ima kolonijalnu upravu i da stranci ruše unutrašnji dogovor.

- Neko od stranih sila ne želi da BiH napreduje, već da se ovo područje drži u raljama i bude predmet iživljavanja nad građanima BiH. BiH je jedina zemlja u svijetu koja u 21. vijeku ima kolonijalnu upravu - rekao je Višković.

Višković je istakao da se Republika Srpska pravnim sredstvima kroz svoje institucije bori protiv pokušaja stranaca da nametnu rješenja u BiH.

- Pravnim sredstvima borimo se protiv anarhije i sile. Republika Srpska ne želi da pravi poteze koji mogu ugroziti mir i bezbjednost u BiH, ali isto tako moramo braniti svoja prava i nadlžnosti pod cijenu svih oblika sankcija, zakazivanja političkih, zakonski neutemeljenih suđenja - rekao je on.

Višković je naglasio da Republika Srpska neće provoditi odluke Kristijana Šmita.

- Republika Srpska danas ima puno više prijatelja nego ranije, zato što su mnogi uvidjeli da smo u pravu. Suđenje je pravna lakrdija. Priča o imovini, 30 godina nakon Dejtonskog sporazuma, neobjašnjivo da se sada postavlja to pitanje. To je sve na fonu da Republika Srpska ostane prazna ljuštura, da se ugasi, iako Dejton jasno definiše ovo pitanje - rekao je premijer Srpske.

Višković smatra da je nametanje izmjena Izbornog zakona uvertira u donošenje odluke o imovini Republike Srpske, ali da Srpska nikada neće dozvoliti otimanje svoje imovine.

- Republika Srpska je garant srpskog naroda na ovim prostorima, ako nemate imovinu, nemate ni Republiku Srpsku. I zato je sve što radimo naša borba, jer to ne smijemo da dozvolimo. Pitanje imovine ne smije biti predmet dnevnog reda nijednog sastanka. Moramo čuvati imovinu Srpske, to je naša moralna, zakonska i ustavna obaveza - istakao je Višković.

On je rekao da je jedini način borbe da se nametnute i odluke koje derogiraju Ustav Republike Srpske ne provode.

- Poštujemo Ustav Republike Srpske na prvom mjestu, a onda i Ustav BiH. Sve više prijatelja razumije poziciju Republike Srpske, koji će na sastancima reći da im je jasno šta se dešava u BiH. Sve veći broj zemalja javno pričaju o poziciji Srpske unutar BiH - naglasio je Višković.

On je rekao i da je Republika Srpska učinila najveći napor da BiH dobije prvo kandidatski, a zatim i pregovarački status na putu ka EU.

- Savjet Evrope je prihvatio ustavno uređenje BiH i to je najveća korist za Republiku Srpsku, da smo prihvaćeni kao činjenica Republika Srpska unutar BiH. Ako želite da BiH ima budućnost, onda morate dozvoliti da izabrani zvaničnici odlučuju o sudbini ove zemlje - poručio je Višković.

Komentarišući apel bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirović NATO da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH, Višković je rekao da Bećirović lobira da BiH postane član Alijanse, ali da je jasan stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

- Pratimo Srbiju - vojna neutralnost, saradnja da, članstvo ne - istakao je premijer Srpske.