latinica  ћирилица
09/04/2024 |  21:09 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

U Andrićgradu predavanje profesora Kovića (VIDEO)

"Srpska istoriografija: Nasleđe, izazovi, perspektive", bila je tema predavanja profesora Miloša Kovića koje je održano u Andrićevom institutu u Andrićgradu.
Miloš Ković - Foto: RTRS
Miloš KovićFoto: RTRS

Predavanje je obuhvatilo analizu i stanje današnje srpske istoriografije koja doživljava duboku krizu, prožetu osporavanjem njenih tradicionalnih pristupa.

- Po mom mišljenju srpska istoriografija u ovom trenutku pokušava da govori o glavnom toku srpske istoriografije, da prati zapadnu istoriografiju. Ono što je porazno, to je vrlo mala produkcija naše istoriografije. Mi više ne pišemo onako velike knjige, monografije i studije kakve su pisali naši učiteljii profesori u socijalizmu. Postavlja se pitanje da li oponašanje i da li puko "kopiranje" može da porodi velike naučne rezultate, prave velike studije, nove paradigme i novo tumačenje prošlosti - naveo je Ković.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da Kovićeva riječ živi kao svjedočenje o onome što mi živimo i o onome što nas čeka.

- Miloš Ković nije samo istoričar i čovjek koji se bavi faktima i koji u okvirima naknadne svijesti tumači ono što je nama važno da znamo i što smo propustili u lekcijama iz škole - dodao je Kusturica.