latinica  ћирилица
09/04/2024 |  21:36 ⇒ 10/04/2024 | 07:28 | Autor: RTRS

"Rezolucijom o Srebrenici Bošnjaci će trajno urušiti svaku mogućnost dogovora"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će bošnjački političari u BiH trajno urušiti svaku mogućnost dogovora sa Srbima guranjem rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija) -
Savjet bezbjednosti UN (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija)

- Potpunom zloupotrebom i privatizacijom institucija od strane Bošnjaka, sponzorisanih od Njemačke, pokazuju da BiH ne može preživjeti ovu podvalu u vezi sa Srebrenicom - naveo je Dodik na društvenim mrežama.

On je istakao da je "sve u vezi sa Srebrenicom jedan politički projekat koji treba trajno da obilježi srpski naprod, a istorija će pokazati da li je to projekat bivšeg predsjednika Amerike Bila Klintona i tadašnjeg bošnjačkog lidera u BiH Alije Izetbegovića".

Dodik je naglasio da Srbi ne smiju da nasjedaju na ove provokacije bošnjačkih političara i njihovih sponzora sa Zapada, koji su, kako je rekao, i tada imali, a i sada imaju za cilj satanizaciju srpskog naroda.

- Postoje ozbiljni dokazi da je Srebrenica bila dogovor Alije Izetbegovića i Bila Klintona. Ni u tom smislu događaji u Srebrenici ne mogu se po međunarodnom pravu okarakterisati kao genocid - naveo je Dodik.

On je rekao da Bošnjaci i Nijemci prvenstveno, koji žele da operu svoju zločinačku prošlost, sada žele političkim nasiljem da nametnu to pitanje.

- Mi Srbi kažemo da to nije bio genocid i da ne prihvatamo nikakve rezolucije niti platforme - istakao je Dodik.

On je poručio da bi Srbi kao nacija trebalo da odbace nametanje ovog pitanja i da mu ne daju nikakvo pokriće.

- Za Srbe to nije bio genocid i apsolutno treba odbaciti bilo kakvu spekulaciju o tome - istakao je Dodik.