latinica  ћирилица
09/04/2024 |  22:33 ⇒ 22:34 | Autor: SRNA

Poznata bjeloruska pijanistkinja održala koncert u Trebinju

Pijanistkinja Lizaveta Bormotova iz Bjelorusije, koja u svom umjetničkom izrazu spaja najbolje karakteristike ruske i evropske izvođačke tradicije, održala je večeras koncert u Trebinju.
Lizaveta Bormotova - Foto: SRNA
Lizaveta BormotovaFoto: SRNA

Koncert je održan u Kulturnom centru Trebinje u okviru obilježavanja jubileja, 70 godina postojanja i rada Muzičke škole Trebinje.

Bormotova već devet godina živi i nastupa u Austriji, a radi kao profesor klavira na Univerzitetu muzičke umjetnosti u Klagenfurtu.

Poznata je po svom izuzetnom talentu i zadivljujućim nastupima, a njen repertoar obuhvata širok spektar djela, od klasične do savremene muzike.

Za večerašnji koncert ona je istakla da je odabrala djela Ludviga van Betovena i Kloda Debisija jer nose posebno i veselo raspoloženje, kao i zbog odličnog klavira "stenvej".

- Željela sam da isprobam nešto što je veoma specifično za ovaj instrument. Na primjer, Debisijev impresionizam ima mnogo različitih boja i tehnika koje na običnom klaviru ne bi došle do izražaja. Ali, na ovom klaviru to zvuči divno - rekla je Bormotova.

Poznata pijanistkinja je istakla da je prvi put u Trebinju, koji je prelijep grad u kome će uživati naredna tri dana.

Direktorka trebinjske Muzičke škole Dušanka Babić istakla je da će Bormotova sutra održati masterklas u njihovoj školi, tako da će profesori i učenici imati priliku da rade sa njom program koji spremaju za naredna takmičenja.

Mlada pijanistkinja Bormotova diplomirala je na Moskovskom državnom konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski", jednom od najuglednijih visokih muzičkih škola u svijetu u klasi profesora Mihaila Voskresenskog, a magistrirala je 2020. godine na Univerzitetu muzike i izvođačkih umjetnosti u Beču.