latinica  ћирилица
09/04/2024 |  23:34 ⇒ 10/04/2024 | 08:38 | Autor: RTRS

Dodik: U Francuskoj značajni sastanci; Predstaviću prednosti Srpske za ulaganja

Francuski i srpski narod su krajem 18. i početkom 19. vijeka svojim revolucijama zlatnim slovima upisali svoje ime u evropskoj istoriji, napisao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Iksu.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Francuska je, shodno svojoj veličini, postala globalni sinonim za slobodu, a srpski narod ideal slobode svim balkanskim narodima. Istorija je puna preokreta, ali je bilans naših odnosa takav da kada pronalazimo saglasnost i radimo zajedno, francuski i srpski narod to rade na korist čitave Evrope. Zato me raduje atmosfera u kojoj je posjetu Francuskoj završio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - kaže Dodik.

Kao predsjednik Republike Srpske, kaže da će imati niz sastanaka s ljudima koji utiču na politiku Francuske.

- Za Republiku Srpsku je važno da na ovaj način utvrđuje svoj geopolitički značaj i predstavi sve prednosti za francuska ulaganja. Bez Republike Srpske i srpskog naroda nema Bosne i Hercegovine. Danas, kao više puta u našoj istoriji, ne odustajemo od slobode i zahtijevamo da se 30 godina nakon rata omogući narodima u BiH da se bez uplitanja stranaca dogovaraju o tome kako će živjeti - naveo je Dodik.

Kaže da stabilnost BiH može postojati samo dogovorom i kompromisom.

- Kao što je to slučaj u Francuskoj i EU. Nema dugoročne stabilnosti i kratkoročnog dinamičnog razvoja dok naše odnose opterećuju strane sudije i lažni visoki predstavnici. Prenijeću ove poruke francuskim partnerima, kao i poruke zahvalnosti što su prepoznali potrebu i momenat da otvorimo pregovore o članstvu sa EU. Povećano interesovanje Francuske za zapadni Balkan od nas zahtijeva da budemo proaktivni i ja to činim - istakao je Dodik. 

Navodi da "Republika Srpska, iako to želi nekoliko kauboja i poneki lažni kolonizator, nije i neće biti izolovana".

- Republika Srpska jeste i može biti pogon koji cijelu BiH vuče iz prošlosti u kojoj su mnogi beznadežno zaglavljeni. Drago mi je što sve više ljudi u Evropi to prepoznaje, a mi ćemo nastaviti da radimo na tome da to shvate i ostali. Ili kako bi Francuzi rekli: "Ko je gospodar svoje žeđi, gospodar je svog zdravlja" - kaže Dodik.