latinica  ћирилица
10/04/2024 |  08:44 ⇒ 08:44 | Autor: SRNA

Podneseno 39 izvještaja o poreskim krivičnim djelima, šteta 3.700.000 KM

Poreska uprava Republike Srpske dostavila je nadležnim tužilaštvima 39 izvještaja o postojanju sumnje u izvršenje poreskih krivičnih djela sa ukupnom štetom po republički budžet od 3.713.660 KM, naveli su o ovoj ustanovi.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Poreske uprave za Srnu su istakli da su izvještaji dostavljeni prošle godine, a najviše, njih 36, zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo utaja poreza i doprinosa, jedan izvještaj zbog nepravilnog izdvajanja sredstava pravnog lica, a podnesene su i dvije dopune izvještaja.

Nadležnim tužilaštvima dostavljena su i 33 obavještenja za krivična djela utaja poreza i doprinosa sa štetom po budžet Srpske od 2.577.423 KM.

- Ova obavještenja dostavljena su imajući u vidu novo uputstvo o postupanju tužilaca i ovlaštenih službenih lica u otkrivanju krivičnog djela, njihovih učinilaca i sprovođenja istraga. U narednom periodu se nastavlja rad na ovim obavještenjima - pojasnili su u Poreskoj upravi.

Iz ove ustanove su naglasili da su inspektori istražioci u prošloj godini, u skladu sa poreskim zakonodavstvom, vršili i informativne kontrole čiji su rezultati poslužili za druge postupke koji su u nadležnosti Poreske uprave ili drugih republičkih organa uprave.

Tokom realizacije informativnih kontrola prijavljene su i uplaćene nove poreske obaveze u budžet Republike Srpske u iznosu od 364.000 KM.

- Nastavljena je kontinuirana saradnja i razmjena informacija sa drugim organizacionim jedinicama Poreske uprave, sa drugim republičkim organima uprave i upravnim organizacijama u Srpskoj, kao i razmjena informacija sa organima na drugim nivoima vlasti u BiH i na međunarodnom nivou - naveli su iz Poreske uprave.