latinica  ћирилица
10/04/2024 |  10:40 ⇒ 11:30 | Autor: klix.ba

Helez ponovo o NATO putu

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez rekao je da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama, te da su već, kako navodi, što se tiče NATO puta, odlučile.
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Helez je komentarisao izjave ministra bezbjednosti Nenada Nešića o tome da BiH nema saglasnost Republike Srpske za ulazak u NATO.

- Podsjećam Dodikovog potrčka Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu BiH u NATO, za koju je glasao član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, te da je PD PS BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO za koji su glasali i poslanici i delegati iz Srpske - kazao je Helez.

Dodaje da što su se usaglašavali, usaglašavali su se, te da BiH nije donijela nijednu drugu odluku koja bi bila suprotna NATO putu.

- Naša zemlja je, putem institucije BiH, učinila sve što je do nas. Vjerujem da bi nelegalni predsjednik Srpske Milorad Dodik i njegov potrčko Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće desiti. BiH će, uprkos opstrukciji političara iz Republike Srpske biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, uprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU. Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro građanima u čitavoj BiH - rekao je Helez.