latinica  ћирилица
10/04/2024 |  11:09 ⇒ 11:15 | Autor: TANЈUG

Sedam dana do parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u srijedu, 17. aprila, a stranke će svoje programe moći da predstavljaju još šest dana, kada će biti proglašena izborna tišina.
Trg bana Јelačića, Zagreb - Foto: RTRS
Trg bana Јelačića, ZagrebFoto: RTRS

U 11 izbornih jedinica učestvovaće 165 lista i 17 kandidata, a u 12. izbornoj jedinici osam poslanika biraju manjinske stranke.

Prema poslednjem istraživanju HRejtinga, HDZ sa partnerima ima osetnu prednost ispred najuticajnije opozicone SDP, oko koje je okupljeno više stranaka pod sloganom "Reijka pravde".

Kuriozitet predstojećih izbora i kampanje je to što u njoj učestvuje i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kao kandidat za premijera, uz podršku koalicije okupljene oko SDP.

U fokusu kampanje su prepucavanja predsjednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, a poslednjih nekoliko dana i Milanovića i ministra mora, saobraćaja i infrastrukture u aktuelnoj Vladi Olega Butkovića.

Milanović Vladu premijera Plenkovića optužuje za, kako kaže, lopovluk i korupciju, pokušaj uvlačenja Hrvatske u rat u Ukrajini, ali i za poltronstvo prema Evropskoj uniji, a premijer i ministri šefa države da krši Ustav i da svojim izjavama nanosi nemjerljivu štetu državi.

I dok je Plenković uvjeren da će vladati hrvatskom u trećem mandatu, Milanović je uvjeren da će biti novi premijer, iako je još uvijek na poziciji šefa države.

Ostale stranke u svojim programima zalažu se za zaštitu hrvatske granice i standard građana pogođen poskupljenjima, besplatne vrtiće za svako dijete, rješavanje migrante krize, te zabranu prodaje potrošačko-kreditnih dugova agencijama za potraživanje, kao i način otplate duga u korist građana.

Nakon parlamentarnih izbora, Hrvatsku 9. juna očekuju izbori za Evropski parlament, a krajem godine i izbori za predsjednika Republike.