latinica  ћирилица
10/04/2024 |  11:24 ⇒ 12:04 | Autor: SRNA

Goganović: Ako političko Sarajevo ne poštuje stav Srpske, neka bar poštuje izjave zvaničnika Alijanse

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je u Programu reformi, koje je usvojilo Predsjedništvo BiH 2019. godine, jasno definisano da je BiH za saradnju sa NATO, ali ne i za članstvo i da Zukan Helez ima pravo da ne poštuje odluke Predsjedništva BiH kao pojedinac, ali kao ministar odbrane je dužan, inače, krši Zakon o odbrani i Ustav BiH.
Aleksandar Goganović - Foto: SRNA
Aleksandar GoganovićFoto: SRNA

- Podsjetio bih kolegu Heleza da je Dejtonski mirovni sporazum jasno definisao da se sve odluke u BiH donose u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri konstitutivna naroda i upozoravam da je drugačiji pristup direktno kršenje Ustava BiH - rekao je Goganović za Srnu, reagujući na izjavu Heleza da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama, te da su, kako kaže, što se tiče NATO puta, već odlučile.

Goganović je za Srnu naglasio da ako političko Sarajevo ne poštuje stav Republike Srpske i srpskog naroda, neka bar poštuju NATO i njihove zvanične izjave u kojima su više puta naglasili da Program reformi ne prejudicira članstvo BiH u Alijansi i da o eventualnom članstvu treba da se dogovore konstitutivni narodi u BiH.

Ovakvim neozbiljnim izjavama Helez pokušava da se pozicionira u svojoj političkoj partiji ali nanosi štetu ugledu Ministarstva odbrane kao najozbiljnijeg i najosetljivijeg sistema u Savjetu ministara.

- Predsjedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH i sve odluke u vezi sa odbranom i spoljnom politikom donose isključivo konsenzusom. Stav srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, sasvim je jasan - saradnja da, NATO integracije ne - poručio je Goganović.