latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:00 | Autor: SRNA

Borelj: Mogućnost konvencionalnog rata u Evropi više nije fantazija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija i pozvao na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Starog kontinenta.
Žozep Borelj (foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Žozep Borelj (foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Tokom obraćanja na Forumu Evropa u Briselu, Žosep Borelj je ocijenio da živimo u veoma važnom trenutku u procesu izgradnje Evrope jer se, kako je rekao, "rat sigurno nazire na horizontu".

Ukazujući da je Evropa izgrađena na dihotomiji i da je ekonomska integracija prepuštena institucijama EU, a bezbednost NATO-u, Borelj je rekao da se Unija ne može više oslanjti na tu podjelu.

- Rat u Ukrajini je brutalno otkrio svet onakvim kakav jeste, a ne kakav smo želeli da bude. To je svet obilježen ruskom prijetnjom za EU u cjelini - naglasio je Borelj.

Kako se navodi u transkriptu njegovog govora koji je objavila Evropska služba za spoljne poslove, Borelj je rekao da Evropa danas oseća izazov i poručio da će evropski projekat biti u velikoj mjeri vezan za izgradnju zajedničke bezbjednosti i odbrane.

- To ne znači da je rat neminovan i da će početi sutra. Ali moramo da nateramo građane EU da shvate da američki kišobran koji nas je štitio tokom Hladnog rata i poslije njega, možda neće sve vreme biti otvoren - rekao je Borelj.

Istakao je da Evropa mora da izgradi sopstveni zajednički odbrambeni kapacitet.

- NATO će ostati apsolutno nezamjenjiv. Ali unutar NATO-a moramo da izgradimo jak evropski stub. Rat protiv nas neće početi sutra. Ali, ne možemo poreći realnost: rastuća konkurencija među velikim silama, sukobi visokog intenziteta između država, naoružanje ekonomske međuzavisnosti, sajber ratovanje i dezinformacije su dio naše stvarnosti - upozorio je Borelj.

Naveo je i da se vraćaju tradicionalni izvori sporova, kao što su pitanje teritorije, suverniteta i nacionalnog identiteta, uz nasilne sukobe i ukazao na sukobe u Ukrajini i Gazi.

- Zamišljali smo da smo okruženi prstenom prijatelja nakon pada Berlinskog zida. Ovaj svet se zamenjuje vatrenim prstenom oko nas. Od nestabilnosti od Sahela do Bliskog istoka, do Kavkaza i Baltika, da ne gledam drugde u Africi. Oko nas je zaista vatreni prsten - rekao je Borelj.

Borelj je naglasio da, iako Ukrajina još nije članica EU, rat protiv te zemlje "predstavlja pretnju Uniji u cjelini" i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da planira da "svoje destabilizujuće aktivnosti proširi na cijelu Uniju".

- Destabilizacija društava ne sprovodi se samo bombardovanjem. Videćete na sledećim evropskim izborima kako će ruska destabilizacija ugroziti našu demokratiju. Ali izgledi, mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija - rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU je dodao da je potrebno učiniti sve kako bi se to izbeglo i poručio da se mir u svijetu ne može sačuvati ako se ne ulože napori proporcionalni opasnostima koje prijete.

- Mislim da EU danas ulazi u treći trenutak, etapu, svoje izgradnje. Prva je bila 1957. godine kada je osnovano zajedničko tržište sa ograničenim brojem evropskih javnih politika. Druga je bila ubrzanje ekonomske integracije kroz jedinstveno tržište i jedinstvenu valutu. A treća je počela ratom u Ukrajini, koji će dovesti do rađanja snažnog evropskog stuba bezbjednosti i odbrane - zakaljučio je Borelj.