latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:10 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

Višković-Ulahovič: Zajednička spremnost za realizaciju dogovora iz Minska

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Vladimir Ulahovič istakli su na današnjem sastanku zajedničku spremnost da se realizuju dogovori iz Minska, postignuti prilikom nedavne posjete delegacije Srpske Bjelorusiji.
Višković-Ulahovič - Foto: Ustupljena fotografija
Višković-UlahovičFoto: Ustupljena fotografija

Na današnjem sastanku razgovarano je o daljem unapređenju saradnje između Republike Srpske i Bjelorusije, nakon nedavne posjete koju je predvodio predsjednik Republike Milorad Dodik, te je ocijenjeno da je u proteklom periodu postignut značajan iskorak u saradnji i ukazano je na značaj razvoja odnosa bratskih naroda.

Akcenat je u razgovorima stavljen na saradnju u oblasti zdravstvene zaštite i transplantologije, te nabavku poljoprivredne mehanizacije iz Bjelorusije za poljoprivrednike iz Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Tim povodom juče su u Banjaluci održani sastanci sa delegacijom Bjelorusije, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Višković je posebno ukazao na značaj uspostavljanja saradnje između Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska, koja podrazumijeva liječenje pacijenata iz Republike Srpske u Bjelorusiji, kao i edukaciju ljekara iz Republike Srpske.

Bilo je riječi i o mogućnosti uspostavljanja saradnje u oblasti visokog obrazovanja, kao i saradnje na nivou akademija nauka.