latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:15 | Autor: SRNA

Mustafić: Rezolucija o Srebrenici neće donijeti ništa dobro

Ibran Mustafić, učesnik srebreničkih ratnih dešavanja, ocijenio je da rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, koju pripremaju bošnjački i određeni strani faktori, predstavlja novo zatezanje odnosa i politizaciju, što ovim prostorima i BiH neće donijeti ništa dobro.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

- Smatram da bismo se morali vratiti dijalogu, da u sadašnjim turbulentnim vremenima u svijetu, izbjegnemo neko novo zlo - rekao je Srni Mustafić.

On je ukazao da bi se u suprotnom ponovo moglo doći u situaciju haosa, jer rezolucije poput ove sporne nisu obavezujuće, već obično služe za nove spinove, različita zatezanja situacije i produbljivanja kriza na ovim prostorima.

Mustafić je rekao da o tome postoje brojni negativni primjeri.

- Proteklog rata na ovim prostorima ne bi bilo da tada nije uvezen sa strane - rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, da je BiH ostrvo koje ne graniči ni sa kim, tu bi između naroda vladao mir.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za pitanja Holokausta Gideon Grajf ranije je pojasnio značenje pojma "genocid", navodeći da se odnosi "na namjeru jedne grupe da potpuno uništi drugi narod", a Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN, a beogradske "Večernje novosti" objavile su da prijedlog spornog dokumenta, između ostalog, predviđa da 11. jul postane "međunarodni dan sjećanja na genocid", osudu "negiranje genocida" i zahtijeva da se kroz "obrazovni sistem na ovaj način govori o zločinu".