latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:16 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Kovačević: Odluke o NATO - isključivo uz izražen stav Srpske

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da će se bilo kakva odluka o eventualnom članstvu BiH u NATO-u donositi tako da će morati biti jasno izražen stav Republike Srpske i upozorio da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ugrožavaju definisanu saradnju BiH sa ovo alijansom.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je za Srnu podsjetio Heleza i Bećirovića, koji u svojim izjavama tvrde da isključivo institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama i da se Republika Srpska ne pita ništa, da se odluke iz oblasti odbrane u Predsjedništvu BiH moraju donositi isključivo konsenzusom.

- Kada nema saglasnosti člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ta odluka je automatski poništena, odnosno nije donesene i skida se sa dnevnog reda - naglasio je Kovačević, koji je zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Govoreći o spoljnoj politici, Kovačević je pojasnio da, ukoliko član Predsjedništva BiH iz Republike Srspke smatra da se nekom odlukom povređuje vitalni interes Republike Srspke, onda o tome odluku donosi Narodna skupština Srpske.

Kovačević je poručio da to pokazuje da se Republika Srpska i te kako pita i da po tom pitanju institucije Srpske imaju posljednju riječ.

On je rekao da Bećirović i Helez svakodnevno demonstriraju ogromnu količnu neznanja, što potkrepljuje i to da ne znaju da su zajedničke institucije sačinjene od predstavnika Republike Srpske i Federacije BiH, ali i predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH.

- Takva situacija je i u Presjedništvu BiH i u Savjetu ministara, ali i u oba doma Parlamentarne skupštine BiH - naglasio je Kovačević.

Naveo je da Bećirović i Helez ne govore o onome što je Ustav, što su zakoni i odluke koje su donesene u BiH već se bave najjeftinijim populizmom.

Kovačević je podsjetio na Program reformi, posljednju zvaničnu odluku donesenu u zajedničkim organima BiH, odnosno Predsjedništvu BiH, koji je jasno definisao da BiH sarađuje sa NATO-om, ali da se članstvo ne prejudicira.

- Јasno je rečeno da bi o eventualnom članstvu bila potrebna dodatna odluka uz saglasnost i Republike Srpske, i FBiH i predstavnika konstitutivnih naroda - naglasio je Kovačević i dodao da su to činjenice i suština.

On je poručio da su stvari potpuno jasne, da se Republika Srpska i te kako pita i da će se uvijek pitati i da to ni Helez ni Bećirović nikada neće moći promijeniti.

Kovačević je naveo da Helez i Bećirović neodgovornim ponašanjem i lažnim obećanjima i izjavama nanose štetu BiH u odnosima i saradnji sa NATO-om.

- To ni na koji način ne doprinosi rejtingu i reputaciji BiH u NATO-u. Takvim ponašanjem mogu da ugroze ono što je već definisano, a to je saradnja, a ni na koji način ne mogu da doprinesu da se BiH približi NATO-u, što je u ovim okolnostima i ovom trenutku nemoguće - ocijenio je Kovačević.

On je poručio da Republika Srpska poštuje da je saradnja sa NATO-om dogovorena i da svi treba da poštuju ono što je dogovoreno.

- Ukoliko se bude ugrožavao taj dogovor, onda bi iz perspektive Republike Srpske i sama saradnja mogla da bude ugrožena. Čovjek se često osjeća jako neugodno kada je na bilo koji način prinuđen da komentariše gluposti, na prvom mjestu Zukana Heleza, a, nažalost, često i Denisa Bećirovića koji bi kao član Predsjedništva trebao biti mnogo ozbiljniji i odgovorniji - ukazao je Kovačević.

Bećirović je pozvao NATO da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH.

Heleza je izjavio da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama, te da su, kako kaže, što se tiče NATO puta, već odlučile.