latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:32 ⇒ 12:38 | Autor: TANЈUG

Dačić: Priština i poslije 11 godina od Briselskog sporazuma odbija da formira ZSO

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da prištinske vlasti ni poslije 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nisu formirale Zajednicu srpskih opština i da umjesto da tzv. Kosovo trpi pritiske zbog odbijanja da ispuni svoje obaveze biva nagrađivano od strane međunarodne zajednice.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Sada je 11 godina od kada sam ja potpisao Briselski sporazum, zajedno sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton. Međutim, ZSO, koja je glavna obaveza, nije ni do današnjeg dana realizovana, prije svega zbog odbijanja prištinskih vlasti - rekao je Dačić na konferenciji za medije poslije sastanka sa predsjedavajućim OEBS i ministrom spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Ijanom Bordžom.

On je dodao da zbog odsustva pritiska međunarodne zajednice na Prištinu, tamošnje vlasti ne osjećaju obavezu da ispunjavaju međunarodne obaveze.

- Mi ćemo i dalje biti konstruktivni faktor, ali ovakva pozicija dovodi naš narod na Kosovu i Metohiji, u veoma tešku situaciju - zaključio je Dačić.

Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, zaključen je 19. aprila 2013. godine u Briselu pod pokroviteljstvom EU.