latinica  ћирилица
10/04/2024 |  13:29 | Autor: SRNA

Ambasada Rusije: Do stabilnosti u BiH može se doći dijalogom, a ne "zaštitom" agresivne alijanse

Ambasada Rusije u BiH smatra da unutrašnju stabilnost u BiH mogu da ojačaju samo političke snage putem dijaloga i strpljivom potragom za obostrano prihvatljivim izlazima, dok Sjeveroatlantski savez, kao agresivna alijansa, nije u stanju da "zaštiti" BiH.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

- Spoljni faktor treba da doprinosi upravo tome, a ne da "doliva ulje na vatru" namećući lažne alternative, ubacujući kontraproduktivne inicijative usmjerene na destabilizaciju stanja u BiH samo s jednim ciljem - da čuvaju u BiH protektorat i neokolonijalnu upravu - rečeno je Srni u ovom diplomatskom predstavništvu.

Јednostrane izjave o neophodnosti ubrzanog proširenja prisustva NATO-a u BiH, u ruskoj Ambasadi ocijenjuju kao izuzetno neodgovorne i prijeteće daljom konfrontacijom.

Kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ambasada Rusije podsjeća da je pitanje članstva u međunarodnim organizacijama isključivi prerogativ Predsjedništva BiH.

- Kao što je poznato, u Predsjedništvu BiH, pa i u samoj BiH nema konsenzusa o temi članstva BiH u NATO-u. Štaviše, ima ozbiljnih neslaganja o ovom pitanju - ukazali su u komentaru na apele bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića NATO-u da uputi poziv BiH za članstvo i da se vrate u vojne baze u BiH.