latinica  ћирилица
10/04/2024 |  14:24 ⇒ 14:37 | Autor: TANЈUG

Najmanje troje poginulih, a petoro povrijeđenih u eksploziji na hidroelektrani u Italiji (VIDEO)

Malo je nade da će spasioci pronaći nestale u eksploziji u hidroelektrani u blizini Bolonje, rekao je danas portparol italijanske vatrogasne službe Luka Kari.
Znak stop (Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL/ilustracija) -
Znak stop (Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL/ilustracija)

- Radimo šta možemo, ali malo je nade da ćemo nestale pronaći žive. Uslovi su veoma teški i složeni. Intervenciju izodiom na osnovu bezbjednosnih razmatranja - rekao je Kari, prenosi AP.

Najmanje troje radnika juče je poginulo, petoro je povrijeđeno, a četvorica se vode kao nestali, nakon razorne eksplozije u hidroelektrani u blizini Bolonje na sjeveru Italije.

Do eksplozije u elektrani Enel došlo je tokom radova na održavanju, kada se srušio dio devetospratne podzemne strukture, a nakon što je eksplodirala turbna na osmom spratu ispod površine, izbio je požar, dok je najniži podzemni sloj potpuno poplavljen.

Trojica poginulih muškaraca su radnici starosti između 35 i 73 godine.

Očekuje se da će lokalni tužioci pokrenuti istragu u srijedu.

- Elektrana je istorijska građevina za nas. Do danas nije bilo problema s njom, a danas se dogodila drama u kojoj se naš svijet srušio - rekao je gradonačelnik obližnjeg grada Kamunjano, Marko Masinara.

Niz nedavnih nesreća na infrastrukturi širom Italije izazvalo je zabrinutost sindikata za bezbjednost radnika na radnim mjestima, a dva najveća sindikata u zemlji već su objavila planoce o održavanju četvoročasovnog štrajka širom Italije u četvrtak.

U februaru petoro radnika je poginulo a troje teško povrijeđeno tokom izgradnje supermarketa u Firenci.