latinica  ћирилица
10/04/2024 |  14:27 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu (VIDEO)

Fondacija za održivi razvoj "Progresus" u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa područja Hercegovine o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje.
Dodjela poljoprivredne mehanizacije - Foto: RTRS
Dodjela poljoprivredne mehanizacijeFoto: RTRS

Nevesinje je poljoprivredni kraj, dominantna kultura je krompir, ali je vrlo pogodno tlo i za uzgoj kupusa i luka. Nova oprema, poljoprivrednom gazdinstvu Marić, značiće i proširenje površina pod ovim povrtarskim kulturama.

Programom podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj obezbjeđeno je 17 miliona evra. Maksimalna sredstva po jednom gazdinstvu, koje odbrava fondacija, je 25.000 evra ili 70 odsto od ukupne vrijednosti mehanizacije ili alata.

Predstavnik Fondacije "Progresus" Sara Desančić rekla je da će danas i sutra biti potpisano oko 40 ugovora.

Ona je navela da je zainteresovanost poljoprivrednika u Hercegovini za ovaj poziv velika, a najveća je za pčelarsku opremu, burad, opremu za proizvodnju vina, kao i za mašine za cijeđenje sokova.

Dodjela bespovratnih sredstava Vlade Mađarske je drugi projekat za kupovinu mehanizacije i alata za registrovana poljoprivredna gazdinstva.