latinica  ћирилица
10/04/2024 |  15:09 ⇒ 15:14 | Autor: TANЈUG

Reditelju DŽordžu Lukasu Zlatna palma za životno djelo

Reditelj, scenarista i producent DŽordž Lukas novi je laureat počasne Zlatne palme za životno djelo Kanskog filmskog festivala, a to priznanje će mu biti uručeno 25. maja na zatvaranju festivala.
DŽordž Lukas (Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON) -
DŽordž Lukas (Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON)

Holivudski sineasta, koji u maju puni 80 godina, tako ulazi u društvo odabranih laureata, a prije njega nagradu za životno djelo dobili su i Harison Ford, Majkl Daglas, Tom Kruz, DŽodi Foster, navodi se na sajtu Kanskog festivala.

Kanski festival navodi da sa zadovoljstvom odaje počast jednoj od najvećih ličnosti savremene kinematografije, čovjeku sa izuzetnom karijerom, koji spaja sjajnu zabavu i inovacije, mitologiju i modernu tehnologiju.

Povodom te značajne nagrade Lukas je naglasio da je festival u Kanu uvijek imao specijalno mjesto u njegovom srcu.

- Bio sam iznenađen kada je moj prvi film THX-1138 izabran da bude prikazan u tada novom programu posvećenom rediteljima. Od tada, vraćao sam se festivalu u različitim ulogama kao, pisac-scenarista, režiser ili producent. Zaista sam počastvovan ovim specijalnim priznanjem, koje mi znači mnogo - naveo je Lukas.

Festival u Kanu počenje 14. maja, a otvoriće ga film Kventina Dupjua "The Second Act", dok će publika imati prilike da vidi i dugoočekivano ostvarenje Frensisa Forda Kopole "Megalopolis", velikog reditelja za čiju karijeru se vezuu i Lukasovi počeci.