latinica  ћирилица
10/04/2024 |  15:42 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Višković u Gradišci obišao fabriku Јelšingrad; Povoljni uslovi privređivanja (FOTO/VIDEO)

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u Gradišci. Grupacija se zbog povoljnih uslova privređivanja odlučila da najznačajniju investiciju realizuje u Republici Srpskoj.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Grupacija PMP Јelšingrad bavi se proizvodnjom procesne opreme za rudarstvo i građevinarstvo. Cjelokupnu proizvodnju, za poznatog kupca, plasira na inostrano tržište. Robe nemaju na zalihama i pored čestih poremećaja na tržištu.

- Kada je kriza u jednom dijelu svijeta, u drugom dijelu ide bolje tako da ako je u jednoj branši, na primjer građevinarstvu ide loše i građevinske mašine staju, proizvodnja građevinskih mašina, mi usporavamo taj sektor a sa druge strane možda proizvodnja čelika ide bolje pa onda radimo više mašine za proizvodnju čelika - rekao je Branislav Banjac direktor PMP Јelšingrad Gradiška.

Višković u fabrici PMP Јelšingrad (Foto: RTRS)

Grupacija ne oskudjeva u stručnoj radnoj snazi čija je plata iznad prosjeka zahvaljujući dualnom obrazovnom sistemu koji je inicirala Gradska uprava Gradiške

- Oni su pioniri zajedno sa Gradskom upravom jer smo krenuli da radimo dualno obrazovanje i to smo nesvjesno počeli te 2017. godine ali smo uskladili potrebe gradiškog obrazovanja sa potrebama gradiške privrede - rekao je Zoran Adžić gradonačelnik Gradiške.

Osim prilagođenog obrazovnog sistema motiv za strane investitore da investiraju u Republiku Srpsku su i pogodnosti i subvencije koje nudi Vlada Srpske. Grupacija na području Laktaša investira 80 miliona maraka u proizvodne pogone sa preko 200 novih radnih mjesta.

- Ova grupacija radi širom svijeta od Kine, Brazila, Indije i ne znam ni sam gdje sve ima svoje pogone. Mi sa ponosom moramo reći da su baš izabrali Republiku Srpsku za svoju najveću pojedinačnu investiciju - istakao je Višković.

Promet kompanije koja je u italijanskom vlasništvu u prošloj godini je iznosila 18 miliona evra, a plan za 2024. godinu je 21 milion evra.