latinica  ћирилица
10/04/2024 |  16:48 | Autor: SRNA

Pahor zainteresovan za mjesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor potvrdio je danas da je zainteresovan za mjesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi naslijedio Miroslava Lajčaka, kome mandat ističe u avgustu.
Borut Pahor (foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Borut Pahor (foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Prethodno je premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da bezuslovno podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mjesto specijalnog predstavnika EU za dijalog i dodao da je zbog toga u proteklih mjesec dana vodio brojne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima EU.

Specijalnog izaslanika, koji se, osim dijaloga Beograda i Prištine, bavi i drugim regionalnim pitanjima na zapadnom Balkanu, predlaže visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, a konačnu odluku donosi Savjet EU ili države članice.

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsjednik Slovenije, a nedavno je osnovao Institut prijatelja zapadnog Balkana, čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rješavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u EU.