latinica  ћирилица
10/04/2024 |  18:12 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Dodik: U poziciji smo da razgovaramo sa francuskim rukovodiocima i da ih podsjetimo na slavne dane naše saradnje (VIDEO)

Srbi još uvijek imaju neka sjećanja i zahvalnost francuskom narodu, ali mislim da kroz sve ovo što se dešavalo u proteklom periodu, posebno tokom raspada Јugoslavije, nije bilo pravog razumijevanja od Francuske. Sada smo u poziciji da razgovaramo sa njihovim rukovodiocima i pokušamo da ih podsjetimo na slavne dane naše saradnje - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za RTRS.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Spomenik posvećen kraljevima Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju je svakako dokaz povezanosti Francuske i nas koji smo zajedno na kraju 18. i početkom 19. vijeka širili revolucije i procese koji su nam donijeli jedan sasvim drugi poredak, prije svega u Evropi. I zbog toga je ovdje i podignut spomenik, rekao je Dodik koji boravi u radnoj posjeti Francuskoj. 

Dodik je naglasio da kada je potpisan Dejtonski sporazum Francuska se na neki način se vratila u taj okvir odnosa, prije svega sa svima na prostoru Balkana i bivše Јugoslavije.

- Ali očigledno da je malo izvan tih procesa implementacije Dejtona i da je to prepustila nekim drugim zemljama. Bilo bi dobro da sa stanovišta objektivnosti, a nikakvog navijačkog procesa da se Francuska vrati na taj prostor i jasno ukaže na potrebu evropskih integracija - rekao je Dodik.

Dodik je zahvalio Francuskoj na tom istorijskom procesu ali i naglasio.

- Mi smo uvijek bili na strani slobode i prava. Neopravdano smo stavljeni sada u fokus nekih krivaca i to traje predugo. Nedozvoljavaju nam da se na neki način otrgnemo i krenemo dalje. Ali vjerujemo da možemo u vremenu koje dolazi da objasnimo tu situaciju i sami izgradimo odnos borbe za naša prava - rekao je Dodik.