latinica  ћирилица
10/04/2024 |  19:10 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Dodik francuskim senatorima: Ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom Srpska će braniti svoj status (VIDEO)

Predsjednik Milorad Dodik prenio je francuskim senatorima u Parizu da Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.
Milorad Dodik u Parizu sa Senatorima - Foto: RTRS
Milorad Dodik u Parizu sa SenatorimaFoto: RTRS

Grupi francuskih senatora, prijateljima Balkana, kako ih je predsjednik Srpske nazvao, Dodik je prenio dobro poznate stavove Republike Srpske.

Prije svega u vezi sa djelovanjem Kristijana Šmita. Upozorio je na njegove pokušaje da modelira ustavni poredak. Interveniše li u imovinu, Srpska, kaže, drugi izbor nema već da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

- Mi smo rekli da njegova intervencija u Izborni zakon u ovom vremenu i da će to teško deblokirati dalje procese u BiH, dok on to ne povuče ili dok Parlament BiH to ne odbaci. Ako se to ne desi Republika Srpska će donijeti svoj zakon i da će ona nastaviti dalje u skladu sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH, koji predviđa da CIK BiH samo provodi izbore za članove Predsjedništva i za Predstavnički dom, a sve ostale na različitim nivoima, različite izborne komisije - rekao je Dodik.

Sve ove poruke čuli su senatori iz različitih francuskih partija što, kaže Dodik, nije nešto što je uobičajeno. Čuli su i viziju Srpske da se BiH mora vratiti Ustavu, da intervencionizam mora da prestane, a stranci da se povuku.

- Francuska je imala pozitivnu ulogu. Mi znamo da u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Šmitovu namjeru da donese zadnje odluke, Francuska je bila protiv u tome i mi to cijenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno. REZ Ova grupa senatora je htjela da razgovara i da čuje vjerovatno i nešto što do sada nisu čuli. Јedan dobar sastanak u svakom slučaju. Uloga senata je veoma važna i ja sam veoma uvjeren da će ovo ostaviti efekte - istakao je Dodik.

O povezanosti francuske države i naroda sa Srbima, svjedoči spomenik posvećen kraljevima Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju, na koji je predsjednik Srpske položio vijence. Sa ovog mjesta, podsjetio je Dodik na nemjerljivu žrtvu i doprinos srpskog naroda na putu ka slobodi tokom Prvog svjetskog rata. Iako su raniji odnosi sa Francuskom izbledjeli, ovo je, kaže, prilika i da se njihovi politički rukovodioci podsjete na zajedničke slavne dane, ali i ulogu ove države kada je riječ o primjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Bilo bi dobro da se sa stanovišta objektivnosti a ne nikakvog navijačkog odnosa Francuska vrati na taj prostor, da jasno ukaže na potrebu evropskih integracija, ali ne da samo slijepo prati kršenje vladavine prava, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma i da pokuša zajedno sa svima na Balkanu, i nama Srbima, da vrati primat poštovanju međunarodnog prava - naveo je predsjednik Srpske.

Predsjednik Dodik, koji tokom radne posjete francuskoj prestonici predvodi delegaciju Srpske, u svečanoj sali Gradske uprave, prisustvuje okruglom stolu predstavnika srpske dijaspore u Francuskoj.