latinica  ћирилица
10/04/2024 |  19:13 ⇒ 23:08 | Autor: RTRS

Kako izgleda školovanje u Srednjoj školi unutrašnjih poslova MUP-a Srpske? (VIDEO)

MUP Srpske raspisalo je konkurs za prijem novih 150 učenika u Srednju školu unutrašnjih poslova. Za sve one kojima je želja policijski poziv, naša ekipa provjerila je šta će ih dočekati. Tamo se, kažu, nude vrhunski uslovi internatskog školovanja i stručni kadar.
Škola MUP-a - Foto: RTRS
Škola MUP-aFoto: RTRS

Pored smještaja, učenicima su obezbijeđeni ishrana i svi potrebni udžbenici.

Red, rad i disciplina počinju već od šest sati ujutro.

Intoniranje himne i podizanje zastave Republike Srpske neizostavan je dio jednog radnog dana u internatu.

Pored fizičke spremnosti i odgovornosti, Srednja škola unutrašnjih poslova, kažu učenici, uči ih strpljenju i solidarnosti.

- Kada je izašao konkurs, ovo mi se učinilo kao jako dobra prilika. Velika razlika jeste sam način školovanja i života. Svi smo tu iz različitih krajeva, četiri nepoznate osobe u sobi, cimerstvo, ustajanje, neke nove obveze - priča Dragana Mandić, jedna od učenica Srednje škole unutrašnjih poslova.

Srednja škola unutrašnjih poslova nastala je 1992. godine uporedo sa nastankom Srpske i funkcionisala sve do 2001.

Iznjedrila je više od 1.100 policajaca. Svoja vrata u obnovljenom ruhu, ponovo je otvorila prošle godine.

- Škola i objekat potpuno su novi i napravljeni su za ovu namjenu. Kapacitet je 500 kreveta, a u drugom objektu imamo učionice, kabinete, nastavne sadržaje, fiskulturnu salu i sve ono što je potrebno jednoj srednjoj školi unutrašnjih poslova - rekao je Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske.

Za treći razred ove srednje škole raspisan je konkurs za prijem 150 đaka, od kojih je 30 mjesta za učenice.

Konkurs je otvoren do 23. aprila. Da bi obezbijedili svoje mjesto, potrebno je zadovoljiti opšte i posebne uslove konkursa.

Selekcija se sastoji iz tri dijela, od kojih je jedan ljekarski pregled, koji uključuje i psihološko testiranje.

- Drugi dan selekcije nastavljaju ovdje u prostorijama Uprave za policijsko obrazovanje. Selekcija se sastoji iz tri dijela - provjera motoričkih sposobnosti, pismeni i usmeni dio testiranja - dodao je Šikman.

Kandidate koji zadovolje postavljene uslove očekuje intervju.

Da bi se adekvatno pripremili za test opšteg znanja, svi zainteresovani, pitanja mogu da pronađu na zvaničnoj stranici MUP-a Srpske.

Pored pomenutih rezultata, računa se i uspjeh ostvaren u prvom i drugom razredu, nakon čega će se formirati finalna rang lista.